sobota 3. prosince 2016

SCIENCE EXPERIMENT - bublající barevná jezírka či mini sopky




Tak jsme s Tobíčkem pustili do dalšího experimentu - tentokrát z oboru chemické vědy. Posbírali jsme suroviny, které máme běžně doma, určitě se nacházejí v každé domácnosti a pokud nemáte, veškeré pomůcky a suroviny potřebné k vytvoření pokusu, je možno nakoupit v našem eshopu: www.tvorivy-svet.cz

Tento pokus je na přípravu velmi jednoduchý, bezpečný a hlavně s viditelným efektem přinášející radost i poučení pro děti. Bublající jezírka Tobíček dokázal vytvářet skoro hodinu, po zpracování celé plochy přešel na další část, kdy si začal míchat barvy - nanášel novou barvu do stávající ... bublající efekt se opakoval a navíc docházelo k vytváření nové barvy, která vzplála v bublající erupci. 


Autor fotografie: Šárka J.
bublající jezírka nebo výbuch sopky


Cíl experimentu: vysvětlení a reálná ukázka pojmu "kyselost a zásaditost"
Pro menší děti je samotný experiment kreativní práce, zábava a možno objevování a viditelnost změny barev.

Jak to funguje:
Mým cílem experimentu bylo vysvětlení synovi, jak funguje kyselé a zásadité - co se stane, proč dochází k podobnému efektu. 
Jedlá soda je silně zásaditá a tak velmi intenzivně reaguje s octem / kyselým - kyselina octová /. Reakce vytváří bublající barevná miniaturní "jezírka nebo sopky" - erupce. Děti tento jev vnímají vizuálně / viditelně bublající / a také sluchově - bublání syčí. Dalším cílem je spojení barev a vytváření barev nových.

CO BUDEME POTŘEBOVAT

* jedlá soda - soda bicarbona
* tekuté barvy
* ocet
* miska, talíř nebo jakákoliv jiná nádoba  
* pipeta
* prázdné lahvičky pro míchání
* citronová šťáva - pro vytvoření komplexnosti bublání


JAK BUDEME POSTUPOVAT

Do nádoby nasypeme sodu / množství úměrně dle velikosti nádoby - vytvoříme cca 2 cm silnou vrstvu sody /. Připravíme si prázdné lahvičky nebo nádobky, ve kterých rozmícháme tekutou barvu s octem. Poměr 1:1, pokud chceme sytější, intenzivnější barvu, tak přidáme více barviva a ubereme trochu octa. Poté jednotlivé barvy nabíráme pipetou a kapeme na sodu - v okamžiku vzniká pěnící, bublající barevná sopka, která navíc syčí. Postupně spojujeme jednotlivá jezírka do větších, vytváříme rybníky, řeky, moře, oceány ... 
Pokud máme dílo hotovo a práce je ukončena - přistoupíme k poslednímu efektu, který zde nebudeme obrázkově prozrazovat, ani popisovat. Celý obrázek pokapejte citronovou šťávou - výborné zakoupit v obchodě "citronku". Obrázek poléváme "pokapáváme" citronkou ... přejeme úžasnou bublající podívanou.



Autor fotografie: Šárka J,
přípravná fáze - nasypávání sody do nádobky







Žádné komentáře:

Okomentovat