čtvrtek 22. prosince 2016

TAMTAMY ČASU - tajemná Indonésie, pozvánka na výstavu


Výstava TAMTAMY ČASU nese podtitul: svět, o kterém jste si mysleli, že již neexistuje!" A to je opravdu výstižné. V průběhu dvou minut se přenesete z moderní civilizace do tajemných a neprobádaných míst naší planety, na tajemný ostrov Nové Guineje, Indonésie, Pacifiku a Šalamounových ostrovů. 

Prostory jihočeského muzea dýchají přírodní krásou a přírodním bohatstvím nedotčené Indonésie ... místem, kde fungují prastaré přírodní zákony a kde je život nedotčen "právem a pořádkem".

Zapomenuté části naší planety jsou místa, která vyrovnávají "planetární život" a udržují planetu Zemi alespoň v "dobrém zdravotním stavu". Místa, mnohdy nedotčena lidskou nohou "moderního člověka" je nutno chránit, o což také tamní domorodci usilují, jelikož vědí, že jedině tak mohou poskytnout domov svým potomkům a dalším generacím.

Výstava zahrnuje bohatou, unikátní etnografickou sbírku předmětů, velkoformátových fotografií, nechybí ani stavby domorodých chýší a plavidla. 
Na své si přijdou i milovníci exotické flóry a fauny. V bezpečí za sklem je možno pozorovat zajímavé obojživelníky, varany, plaze - skutečné tvory žijící v jihovýchodní Asii. 
Seznámíte se s rituálními předměty tamních domorodců, jejich oděvními doplňky a nástroji, které používají k lovu i běžné činnosti.
Velkoformátové fotografie nechávají nahlédnout do života unikátních kmenů žijících v obrovské říši Indonésie. Během hodiny projdete bohatou zelení Sumatry, v jejímž srdci lze pozorovat slony či orangutany. Největší stupu buddhismu, sopky i sultánské kratony nabídne nejlidnatější ostrov Jáva. Vesnice na Kalimantanu je pohledem na život tajemného kmenu Dajaků, kteří si staví dlouhé chýše, ve kterých žijí všichni obyvatelé tzv. "pod jednou střechou". Exotické vonné květy, láska a harmonie, provoněna hinduismem - to je slunné Bali. Divočejší Lombok servíruje úchvatné sopky, unikátní animismus, největší ještěry na světě, barevné kmeny animismu - Flores. Kořením vonící Moluky je vhledem do endemického druhu z ptačí říše - k vidění jsou např. loriové nebo kakadu molucký.

Místo konání: Jihočeské muzeum, České Budějovice
Pořadatel výstavy: CK Livingstone
Doporučuji i pro rodiny s dětmi.
Otevřeno: úterý - neděle, 9.00 - 17.30 hodin


rituální a menší předměty se nacházejí ve vitríně
každý předmět je doplněn popiskem - názvem
rituální, oděvní předměty i nástroje jsou vyrobeny ryze z přírodních zdrojů


mumifikace - zachování prastaré kultury kmene Dani z Nové Guineje
loď duchů
V JEU se vyřezává loď duchů. Sváže se do balíku ratanem. Všichni jdou do džungle na ságo a červy. Po návratu odstraní ženy ratan a muži vynesou loď ven. Šaman vyleze na střechu chýše, kde drží chlapce. Než je vhozen davu, muži na něj míří šípy. Mladíci za rachotu červeného bubeníka  překračují loď duchů, pro znamení mužnosti na ni vypouštějí sperma. Představuje řeku života, protože řeky jsou spermatem světa, zdrojem života. Lasturou řežou zadek chlapců a značkují hruď. Budoucí muž musí dokázat, že snáší bolest. Dostane ránu po zádech lodyhou, aby rostl jako strom. Úder do genitálií má zesílit úd.

tento popisek doslovně převzat z textu fotografie expozice - Livingstone

ručně zpracované, zdobené masky
těžké náušnice vytahují ušní boltce žen

gekon - muž, ruční řezba
ručně zpracovaný kolotoč

Žádné komentáře:

Okomentovat