úterý 7. února 2017

LEVANDULOVÝ OLEJ - snadná výroba nezbytného pomocníka

Levandulový olej získáme macerací levandulových květů v nosném rostlinném oleji.
Pro výrobu domácího levandulového oleje doporučuji vyčkat na letní měsíce, ideálně období, ve kterém se sklízí čerstvé květy. Jejich síla je nejmocnější, účinky oleje  nejsilnější.

Za slunného letního rána, v okamžiku, kdy sluneční paprsky vysuší poslední blyštivé kapky rosy zdobící rostlinku, otrháme levandulovou nať. Trháme – nikoliv stříháme … nepoužíváme nůžky, pouze prsty, případně nehty. Do trhání je možno zapojit i děti, o to vyšší energie bude v rostlince přetrvávat. Před trháním si můžete s levandulí „v mysli“ popovídat – poděkovat jí za její léčivé účinky, za energii, kterou vám poskytne … Pokud vyrábíte olejíček konkrétně na nějaký kožní problém – poprosit, aby dodala silnou a léčivou energii např. na odstranění akné a vyhlazení nežádoucích jizviček.
Dříve, než květy naložíme do oleje, necháme je několik hodin odpočívat na suchém a tmavém místě. V tento okamžik se levandule připravuje na svoji další cestu, nabírá energii z jemného vánku proudící kolem.
Mírně povadlou květinku vložíme do sklenice a zalijeme kvalitním olejem. Neutrální olej  je např. olej mandlový, za studena lisovaný. Použít však můžeme i takový, který máme běžně v kuchyni – olivový nebo kvalitní slunečnicový olej.
Sklenici utěsníme a důkladně protřepeme. Uschováme na teplé, ale tmavší místo, kde bude proces macerace probíhat po dobu jednoho měsíce. Pokud takové místo nalezneme někde v zahrádce, byť i mezi jinými rostlinkami, poskytneme procesu macerování ty nejvyšší možné přírodní hodnoty. Pokud nemáme zahrádku, můžeme se západem slunce postavit sklenici na balkon nebo okenní parapet – síla měsíce a hvězd je mocná. Před východem slunce sklenici vrátíme opět na tmavší místo, několikrát protřepeme. A takto postupujeme den za dnem, týden za týdnem … až uzraje čas a olej nám napoví, že přišla doba plnění.
Přes jemné sítko a gázu olej přecedíme, plníme do skleněných lahviček – doporučuji tmavé sklo. S láskou vyrobený levandulový olej, nabitý slunečními paprsky a silnou energií Země, bude pečovat o naše tělo, mysl i ducha.

***
Pokud nemáte zahrádku, doporučuji si zakoupit levanduli v květináčku a rozmnožit si ji např. na balkoně nebo za oknem. Levanduli zakoupíte v květince, v zahradnictví, ale mívají i v obchodních domech – sezona bylinek začíná již na jaře.

K výrobě oleje můžete použít i květy sušené, raději však dejte přednost čerstvým.

Co budeme potřebovat – souhrn:     

♥ levandulová nať vlastnoručně natrhaná – nejsilnější je nať s květy 6 cm dlouhá nebo levandule sušená
♥ nosný olej – olivový olej, mandlový olej – používáme kvalitní, za studena lisované oleje
♥ sklenice na maceraci s uzávěrem
♥ lásku – jak vyrobíme, tak sklidíme

Levandulový olej používáme na všechny druhy pleti – je vhodný i pro pleť citlivou, suchou, problematickou. Působí protizánětlivě, uklidňuje a přináší harmonické vyladění.
Blahodárně působí na pokožku ekzematickou, podrážděnou, popálenou, zjizvenou, dermatitidy.
Bolestem hlavy a migrénám pomůže jemná levandulová  masáž spánků a čela.


Vtíráním levandulového oleje do pokožky hlavy posílíme vlasovou strukturu, odstraníme lupy, navrátíme vlasům jejich přirozenou krásu.

Aplikace a využití levandulového oleje je taková, jakou si sami přejeme. Lze jej používat samostatně i jako součást kosmetických výrobků.
Může se stát základem nebo důležitou složkou pro výrobu tělového a pleťového krému, tělových, masážních i koupelových olejů, balzámů, vlasové kosmetiky.

Vlastnoručně  vyrobený levandulový olej můžeme používat i vnitřně. Každé ráno, nalačno, nakapeme tři kapičky pod jazyk. Půl hodiny poté nic nejíme, nepijeme.

Příroda nám nabízí mocné bohatství … neustále, bez zábran, bez výčitek, s otevřenou náručí, nečeká na „děkuji“, nečeká na „prosím“,   … již dávno zapomněla, jak tato slova znějí …

Odborné poradenství na emailu: sarka.jalcova@email.cz

Matka Příroda nám nabízí cenné bohatství, ke kterému bychom měli přistupovat s úctou, láskou a respektem









Žádné komentáře:

Okomentovat