středa 8. února 2017

LEVANDULOVÁ POHÁDKA – pro klidný spánek vašich dětí


Levandulová pohádka na dobrou noc. Uložte dítko do postýlky, poproste ho, aby zavřelo očička, uvolnilo se a hlavně uvolnilo ramínka – ať z ramínek odejde veškerá tíha. A představovalo si to, co mu budete vyprávět.

Vidím, jak ke mně přichází levandulová víla, kterou doprovází mnoho pestrobarevných motýlků.  Ti okolo ní poletují, usedají jí do vlasů a něco jí šeptají. Přemýšlím nad tím, co jí motýlci povídají, jaká tajemství mezi sebou asi mají … a tak se zeptám víly. Víla odpoví, že mi motýlci chtějí ukázat svět, který nevidíme, ale který přesto existuje. Zeptá se mě, zda chci tento svět vidět … a když souhlasím, mávne svojí kouzelnou hůlkou a najednou se ocitáme na zelené louce, poseté bylinkami, květinami, barevnými rostlinkami, nad kterými krouží motýlci, čmeláci, broučci … Moc se mi líbí obzvláště jedna květina, má velký růžový květ a nádherně voní – cítím její vůní, s každým nádechem cítím květinovou vůni a s výdechem tuto vůni posílám mamince, tatínkovi, všem dětem a všem lidem – tu nádhernou vůni posílám svým výdechem každému, koho znám, koho mám rád. A pak si všimnu, že v tom velkém růžovém květu odpočívá brouček, je to ale úplně jiný brouček, než ten, kterého znám ze svého světa. Nejdříve si důkladně prohlédnu jeho tělo, jak ten je ale krásně zbarvený …  prohlížím si jeho tykadla, nožičky, křídla … a najednou slyším slabý hlásek. To si se mnou chce brouček povídat a já si moc a moc přeji povídat s ním. A tak začíná můj rozhovor s barevným broučkem, který polehává v růžové květině.
Brouček mi vypráví, že jeho úkolem je starat se právě o tyto růžové květiny, navštěvovat je a kontrolovat, zda jim něco nechybí, zda nepotřebují pohladit od květinových víl nebo přivolat včeličky, které květy opylují. Celý den oblétává louku, navštěvuje růžové květy a naslouchá jejich potřebám a přáním. K večeru předá zprávy květinovým vílám, které zařídí, aby bylo o květinky postaráno tak, jak si přejí. Poté se vrací domů, ke své rodině, kde na něho čeká paní Broučková a jejich malé broučí dětičky. Bydlí v krásném dřevěném pařízku, který je z poloviny porostlý jemným mechem, okolo vyrůstají malé houbičky, v jejichž stínu broučkové přes den odpočívají. Střecha domečku je pokryta nejrůznějšími listy ze stromů, květin a bylin, jejichž příjemná a uklidňující vůně prostupuje i do domečku. Ta vůně je opravdu příjemná, cítím vůni lesa, cítím vůni květin, cítím vůní bylinek. Je mi tu příjemně. Paní Broučková mi nabídne k snědku „barevné kuličky“ a vypráví, jak je připravují. Během dne, kdy se pan Brouček stará o květinky, paní Broučková, se svými dětmi, prochází lesem a stráněmi, sbírají lesní ovoce, barevné okvětní plátky rostlin, med, plody ze stromů a keřů, nektar z rostlin. Po návratu domů si připraví velkou misku, která je vyrobena z listů stromů a převázána travinami, tu naplní vším, co v lese našli. Promíchají ovoce, velké kusy rozstřihají svými kusadly a vytvoří takovou hustou kašičku, ze které pak broučci vytvářejí voňavé, sladké a výborné kuličky. Posadí se ke stolečku, který vyrobil pan Brouček z větviček a kůry stromu, popíjejí ranní rosu, kterou nasbírali do květních kalichů  a pojídají slaďounké kuličky.
A potom usínají v malých postýlkách, přikryti voňavým listím, dýchající vůně květin a bylinek, za svitu stříbrných paprsků Měsíčku, který jim posílá něžné pohlazení.
Také Tobě posílá Měsíček sladké sny, svým paprskem tě pohladí po vláscích a popřeje krásnou dobrou noc.  

Po přečtení pohádky dejte dítku pusinku na čelíčko, poproste ho, ať zakývá prsty u nohou, pootevře očička a uvědomí si, že leží ve své postýlce a že má kolem sebe milující maminku a tatínka, kteří o něho s láskou pečují, tak jak pečují broučci o své květinky.

***********************
Text a kresby podléhají autorským právům: Šárka Jalčová
Bez písemného souhlasu není možno text ani fotografie šířit, používat, pozměňovat či jinak upravovat. 

Tato harmonizační pohádka byla sepsána pro mého syna - Tobíčka
Na přání je možno sepsat harmonizační, uvolňující pohádku i pro vaše děti - dle potřeb emočního ladění ...

Harmonizační pohádky jsou přesně cíleny - uklidnění, navození pocitu bezpečí, zbavení se strachu, vnímání vědomostí, rozvinutí obrazotvornosti, ...


Harmonizační ladění - bližší informace na emailu: sarka.jalcova@email.cz

levandulová víla - průvodce světem bylin a květin



Žádné komentáře:

Okomentovat