středa 16. srpna 2017

LAKY NA NEHTY - lahvička plná jedu

Laky na nehty bychom mohli označit za další zkrášlovací materiální prvek, bez něhož si většina žen nedovede představit svoje nehty. 

Zde se možná nabízí i odpověď na otázku, kterou slýchám poměrně často: "jak zjistím, že jsem stále materiálně založen, že lpím na materiálu a zároveň na svém egu?"

      jednou z mnoha odpovědí by mohlo být "že si stále lakuješ nehty"

Zdobení těla / pokud jeho základnou není hlubší význam / nám poskytuje pohled falešnosti - maskujeme svoji pravou tvář. Existuje mnoho příčin, proč tomu tak je a s každým jednotlivcem se příčiny odlišují - vnitřní příčinu však v tomto článku rozebírat nebudeme, zaměříme se na tu zdravotní.

Lak na nehty pod dobrohledem

Laky na nehty zdobí tělo - a nehtové designérství je tomu zdárným příkladem. Syté barvy všech odstínů, neonové barvy, třpytky, kamínky, samolepky, gelové nehty, ... Pestrobarevná, velmi rozmanitá škála zdobících pomůcek se objevuje na nehtech dívek, slečen, žen, dam a paní ... ba dokonce i holčiček předškolního věku.

Vzhledem k tomu, že se jedná o světový trend, ikonu módního "doplňku" a neodmyslitelné ženské krásy - jsou laky na nehty stále "in", a to i přesto, že se v lahvičce nachází tekutina protkaná "jedem".

Laky na nehty obsahují chemické sloučeniny, které působí negativně na naše tělo - a to zevnitř i zvenku. 

Co lahvička s lakem na nehty ve skutečnosti obsahuje

Na první pohled se nám může zdát vše v pořádku - skleněná lahvička se zářivou nebo sytě barevnou tekutinou. 
Pokud se však začteme do složení a porozumíme tomu, co nám výrobce sděluje - už tolik pozitivně naladěni nebudeme.

Trifenylfosfát je nebezpečná chemická látka, která narušuje endokrinní systém, ovlivňuje metabolismus a má negativní vliv na reprodukční systém - pomalu ale jistě oslabují tělo uvnitř a narušují jeho zdravé fungování. Tato látka je považována za silný neurotoxin a alergen. Je to jedna z látek, která ve značné míře přispívá k neplodnosti a obezitě.

Další látkou, kterou laky na nehty obsahují, jsou formaldehydy - tedy velmi dobře známá karcinogenní látka - tedy látka, která nasměrovává kroky k rakovinovému počinu.

Toulen je látkou, která může podráždit kůže, ale co horšího ... brání špatnému vývoji dítěte. Zde bych ráda upozornila těhotné a kojící ženy - jelikož toulen z krevního řečiště nachází i cestu do mateřského mléka. Toulen je látka, kterou právě v laku na nehty tak intenzivně cítíme - a pokud častěji vdechujeme dochází k malátnosti, ospalosti a s tím související bolesti hlavy. 

Dibutylftalát se přidává do laku na nehty pro zvýšení pružnosti a snadné aplikace. Přítomnost této látky v kosmetice je spojena s poškozením, které se projevuje v reprodukčních orgánech. Tato látka má nepříznivý vliv na játra a ledviny - samozřejmě u dětí je tento účinek daleko silnější.

Vědci došli k závěrům, že látky jako toulen, formaldehyd a dibutylftalát - anebo skupina látek označována jako "toxické trio" mají vážný dopad na zdraví. Obzvláště pak upozorňují na časté lakování nehtů, lakování nehtů u dětí nebo pracovníky nehtových salonů, kteří s laky na nehty pracují po celý den.

A výčet by mohl pokračovat dále ... 

Látky na etiketě výrobce neuvádí všechny - a tak nikdy nebudeme mít 100% jistotu, že se toxická látka v lahvičce nevyskytuje. Každý však máme svůj rozum, kterým se řídíme ... a tak pro někoho jsou rudě zbarvené nehty neodmyslitelným projevem ženství ... a pro druhého jsou zase přirozené, nenalakované nehty symbolem zdraví a třeba i vnitřní pohody.









Žádné komentáře:

Okomentovat