neděle 13. srpna 2017

MATEŘÍDOUŠKA - procházka lesem se sběrem mateřídoušky

Nedělní procházka lesem spojená se sběrem mateřídoušky. 

Cesta lesem nabízí stále nové a nové možnosti. Tu brouček, tu zajímavě obrostlý pařízek mechem, rozkvetlé bylinky a květiny, lebka ze srnky, ptačí peříčka, Tobíček dokonce našel "hůl" s hlavou ve tvaru psa, dobře rostlý strom, na který se dá vylézt, bylinky ke sběru, pestrobarevní motýli, ptačí zpěv, tajemné zašmátrání ve křoví, pařez připomínající obličej lesní bytosti, ... Každý z nás prostor kolem sebe vnímá jinýma očima - já nevidím to, co syn a syn nevidí to, co já ... Krásné je, že každý vidíme to, co vidět chceme ... a pokaždé vidíme přesně tak, jak vidět potřebujeme.

Naše procházky lesem bývají dobrodružné - stále objevujeme, nacházíme zajímavé přírodniny, stavíme domečky pro broučky, nahlížíme do nory, kluci s oblibou pozorují okolí z korun stromů. Já zase pobíhám po stráních a otrhávám bylinky nebo lesní plody.

Tentokrát byla cílem mateřídouška - je sucho a tak stráně se u nás zas až tolik nefialový, ale košíček jsme nasbírali plný. Ovšem ta líbezná vůně se při trhání rozléhá široko - daleko. Občas vyrušíme včeličku při pilné práci, občas vyrušíme broučka ze spaní a občas na nás usedne luční koník. 

Mateřídouškový sirup

Mateřídouškový sirup je velmi lahodný, léčivý a má blahodárný vliv i na naši psychiku. Mám ho ráda jen tak na lžičku, připravuji z něho studené nápoje - letní bylinné limonády nebo je možno přidat do čaje či s ním osladit palačinky ...

Mateřídouškový sirupu je účinný při problémech s horními cestami dýchacími, se silným a dráždivým kašlem. Účinný je i při zažívacích problémech, plynatosti, křečích, apod. Pokud trpíte bolestmi hlavy - užijte jednu čajovou lžičku sirupu. Je příjemným účinkem na nervozitu, podráždění a určitě oceníte i při nespavosti. 


sirup vyrobený za studena

Výrobu sirupů "za studena" mám obzvláště ráda, sirup je silný, obsahuje veškeré účinné látky a tudíž je účinnější např. při kašli či nachlazení. Ovšem výtěžnost sirupu je dosti skromná - sirupu slijeme velmi málo.

Do sklenice vrstvíme bylinky s cukrem. K přípravě sirupů používám cukr třtinový. Mateřídoušku opláchneme, aby byla vlhká a střídáme vrstvy cukru a bylinky. První a poslední vrstvou musí být cukr. Do sklenice dobře pěchujeme, uzavřeme a zhruba 3-4 týdny necháme odpočívat na slunném místě. Poté přecedíme a sléváme do lahviček.

sirup vyrobený za tepla

Bylinky zalijeme vroucí vodou, necháme luhovat pod pokličkou do druhého dne. Slijeme, přidáme cukr a povaříme - až do úplného rozpuštění cukru. Každý máme zpravidla odzkoušené poměry - voda / cukr / bylinky - takže dávkujeme každý podle sebe. 
























Žádné komentáře:

Okomentovat