Na rozdíl od toho, domácí vanilkový extrakt má všechny hloubky chuti a obsahuje pouze vysoce kvalitní přísady, které můžeme očekávat od s láskou vyrobeného domácího produktu. Výroba vanilkového extraktu, tinktury či macerátu je velmi jednoduchá - vždy nám k výrobě postačí dvě složky - vanilkový lusk a námi zvolené "rozpouštědlo".
správný výběr vanilkového lusku
K výrobě tinktur a vanilkového macerátu doporučuji používat kvalitní lusky, např. vanilkové lusky z Madagaskaru. Zakoupit můžete v eshopu Tvořivý Svět.
Kvalita lusku ovlivňuje výslednou chuť a účinky macerátu / tinktury.
Lusky z Madagaskaru vynikají příjemnými květinovými a ovocnými chutěmi, vůněmi - patří k velmi oblíbeným, jak pro přípravu tinktur pro vnitřní užití, tak pro přípravu olejových macerátů určených k péči o pokožku a vlasy. Vanilku z Madagaskaru mám nejraději - je opravdu velmi příjemně aromatická, decentně snoubí květinové tóny s ovocnými. Madagaskarská vanilka je bohatá na dřeň / kaviár /, tmavá, krémová s ohromujícím sladkým až máslovým aroma.
příprava vanilkového lusku
Vanilkový lusk podélně nařízneme - do 3/4 délky lusku tak, aby konec vanilkového lusku zůstal spojen.
! Na 200 ml tekutiny použijeme 4 vanilkové lusky.
! Po přecezení je možno nechat vanilkový lusk v lahvi - dekorace i další proces macerace.
!
alkoholová tinktura - vnitřní užití
Vanilkové lusky vložíme do skleněné nádoby, zalijeme alkoholem - vodky / ta má neutrální chuť /, rum, borboun, brandy, pevně uzavřeme a dáme na chladné, temné místo. Jednou týdně lahvičku protřepeme. Doba macerace lusků v lihu záleží na tom, jak intenzivní chuti chceme docílit. Ideální doba je 6-8 týdnů, ale klidně můžeme macerovat déle.
Jakmile určíme, že je hotovo - přecedíme přes kávový filtr nebo plátýnko, aby se od tekutiny oddělily drobné částečky z dřeně vanilky. Naléváme do skleněných menších lahviček.
Pro tinkturu k vnějšímu použití použijeme 96% líh - čím vyšší procento alkoholu, tím kvalitnější a intenzivnější výtěžnost.
glycerinová macerace k vnitřnímu i vnějšímu užití
Rostlinný potravinářský glycerin nahrazuje alkoholovou bázi, se stejnými účinky výtěžnosti. Technicky vzato je přírodní glycerin taktéž alkoholem, což je důvod, proč funguje na bázi extrakce. Potravinový glycerin / glycerol / je cukrový alkohol odvozený z rostlin, podobný xylitolu a tudíž dodává extraktu sladkou chuť a obsahuje i určité množství sacharidových kalorií. Proces macerace je stejný, jako u alkoholové báze.
olejový macerát vanilkový
Pro péči o tělo je možno připravit macerát s olejovým základem. Naříznuté lusky vložíme do sklenice a zalijeme nejlépe olejem ze sladkých mandlí / mandlový olej pure /. Na 100 ml oleje použijeme 4 vanilkové lusky a necháme macerovat po dobu 4 - 5 týdnů - nejlépe v zahrádce, mezi bylinkami.
Poté přecedíme přes kávový filtr a plníme do skleněných lahviček.
Takto připravený vanilkový macerát používáme např. k péči o vlasy, jako přísadu k výrobě kosmetiky - krémy na obličej a tělo. Oceníme i jako masážní olej - rozmícháme s neutrálním rostlinným olejem.
zdobení lahviček - dárkové balení
Lahvičky je možno dárkově ozdobit - používáme přírodní lněný provázek, rafii ... Lahvičku můžeme opatřit etiketou - je možno použít etikety, které jsou součástí obrázkové galerie. Vytiskneme buď na samolepkový papír nebo na obyčejný papír a na lahvičku přilepíme lepidlem.
Žádné komentáře:
Okomentovat