úterý 8. listopadu 2016

ČAKRY - energetická centra

Energetická centra těla jsou velmi rozsáhlou a podrobnou kategorií, ve které se zaměříme na základy, vymezení pojmů, představení hlavních + některých vedlejších čaker, jejich aktivaci, nácviku, ... Věnujeme jim tedy samostatnou kapitolu.

Čakry jsou energetická centra subtilního / jemnohmotnného / těla, nacházející se podél vertikální osy přední strany těla, v éterickém vibračním poli. Lze si je představit jako trychtýřovité květní kalichy / lotosové květy /, z nichž každý disponuje jiným počtem okvětních lístků. Tyto kalichy jsou propojeny jakoby "pupeční šňůrou - stonkem" s hlavním kanálem v páteři. Právě páteří prochází nejdůležitější kanál energie, zvaný sušumna, procházející až k temeni hlavy.

Čakry je možno označit jako přijímací stanice, do kterých proudí životní energie, která zároveň vyzařuje do okolí. Přijímání, přeměna a výdej životní energie. Probíhající v neustálém, opakujícím se otáčivém směru - doprava a doleva. Zde je možno poukázat na protichůdný princip rovnováhy žen a mužů. Čakry, které se u žen otáčí doprava, se u mužů otáčí doleva a naopak. 

Dle podstaty starého čínského učení:
otáčení doprava JANG - v pozitivním vyjádření: vůle + aktivita, v negativním vyjádření: agresivita + násilí. 
otáčení doleva: JIN - v pozitivním vyjádření: přístupnost + aktivita, v negativním vyjádření: slabost.

První - základní / kořenová / čakra se u mužů otáčí doprava. Aktivně vyjadřuje pozici dobyvatele a vládce / materiální i sexuální sféry /. S tím neodmyslitelně souvisí i mužský hormon testosteron, produkující pouze dvojí puzení: reprodukce / množení / a přežití / obstarávání potravy, materiální zajištění /.

Naopak u ženy se první čakra otáčí doleva, což je spojeno s plodící sílou Země / mateřská péče, láska, cit - do jisté míry ovlivněno ženským hormonem oxytocinem.

Energetická síla je přijímána čakrami z různých zdrojů - energie z Kosmu, z přírody, světla, od všech živých bytostí, od hvězd, ... Energie jsou k čakrám přiváděny rozvodnými kanálky / nádí /, popř. mohou / částečně / proudit přímo. Nejdůležitější formy energie proudí skrze základní čakru / 1. čakru / a čakru temene hlavy / 7. čakra korunní /. Jednotlivé čakry rozebereme podrobněji v dalších kapitolách, ale k výkladu aktivace čaker a plnohodnotné síly toku energie alespoň okrajově uvedeme základní pojetí. Mezi 1. a 7. čakrou probíhá Sušumna / páteř /, která propojuje ostatní čakry a ve které proudí kosmická energetická síla tvoření - kundaliní síla. Aktivace kundaliní síly rozevírá jednotlivé čakry , které zásobuje silnými vibračními energiemi, čímž dochází v člověku k rozvinutí všech materiálních i energetických úrovní.
Druhá síla, která proudí sušumnou, prochází 7. čakrou - čakrou korunní / temenem hlavy/ a je rozváděna k ostatním čakrám. Jedná se o energii čistého božského bytí - poznání neprojeveného aspektu božského bytí na prazákladní uvědomělosti.

3 hlavní kanály systému energie

Sušumna - energetická páteř, na které jsou napojeny jednotlivé čakry, představující hlavní energetický kanál.
Po levé straně základní čakry se nachází chladivá měsíční energie IDA, která otáčivým pohybem stoupá okolo Sušumny až do levé nosní dírky.
Po pravé straně základní čakry se nachází teplá sluneční energie PINGALA, která otáčivým pohybem stoupá okolo Sušumny až do pravé nosní dírky. 

Ida a Pingala přijímají pránu přímo ze vzduchu - tedy dýchaním. Nádechem přijímají životní energii, výdechem se zbavují veškerých škodlivin.


SLOVNÍČEK:

Prána: životní - absolutní energie
Nádí:  rozvodné kanálky, tepny energie
Lotosové květy: Dle starověkých východních tradic jsou květními kalichy lotosové květy - symbol znovuzrození, čistoty, duchovnosti, štěstí, krásy a harmonickou podstatou ženského a mužského počátku.
Sušumna: páteř mezi 1. a 7. čakrou, na kterou jsou napojeny ostatní čakry
Kundalini: síla stočena jako had, nacházející se ve spodní části páteře "sušumny" a čekající na aktivaci, aby mohla pustit energii procházející směrem vzhůru / stoupání energie/ - tedy až k poslední čakře. Síla kundaliní se nachází v základní čakře, rozvojem vědomí se aktivuje, energie je propuštěna do páteře - sušumny, stoupá a aktivuje ostatní čakry.



Obrázek: na obrázku znázorňuji hlavní energetickou páteř Sušumnu, na kterou jsou napojeny / jakoby stonkem / čakry - v podobě tychtýřovitých květních kalichů.




Žádné komentáře:

Okomentovat