čtvrtek 17. listopadu 2016

MULADHARA - kořenová čakra

Krok zpátky je pro lidstvo "krokem do neznáma", světonázory nás nutí neustále se drát kupředu, dosáhnout co nejrychleji, nejefektivněji a především s nejvyšším ziskem kýženého cíle. Dravost je jedna z disciplín, která je nám vetknuta do mysli již v útlém dětském věku, se soutěživostí jde ruku v ruce a prohra je v tomto případě nežádoucí. Ten, kdo prohraje, je vyřazen ... Z přírody "rveme" i to, co nepotřebujeme - v horším případě i to, co už tam dávno není ..., ale společnost nás učí bojovat, tak bojujeme. Zpátky už nic nevracíme - a co také, vždyť už téměř nic nemáme. Kde a kdy nastal zlom odchýlení se od moudrého chápání existence, co zapříčinilo zapomnění, kde hledat ztracené pevné spojení se zemí - to lidstvo dávno neví ...

V uspěchané době, v čase bez hranic, s budoucností robotizovaného světa - v této době ztrácíme svoji podstatu, dobrovolně si necháváme "vysávat duši" ... úsměv se mění v křeč, vlídné slovo ve výbuchy vzteku a křiku, pokora v egoismus ... Rychlost - to je pojem, který je do nás vryt, který nás ovlivňuje a který nás soudí. Odpovědi na otázky hledáme ve virtuálním světě, navštěvujeme kurzy, ze kterých přejímáme energii či myšlenky jiných, s nadějí věříme učitelům, lékařům, policistům i úředníkům ...  ba dokonce politikům, kteří ve svých předvolebních kampaních slibují neslibitelné. Jedním, z velmi zásadních úskalí lidstva tkví ve vlastní nedůvěru k sobě samému. A tak místo toho, abychom odpovědi nacházeli v sobě, hledáme je venku. Pravou podstatu a smysluplnost bytí však nenacházíme.

MULADHARA ... základní neboli kořenová čakra

Muladhara - kořenová čakra. Pevné spojení se zemí, harmonie a soulad, zakořenění a nalezení pravého smyslu lidského bytí. Zkusme nalézt ztracenou pokoru, úctu, lásku, harmonii, moudrost našich předků ve vztahu k přírodě a přírodním zákonům, ve vztahu k sobě samým.

Stejně jako lůno matky vytváří základ pro růst embrya, tak Muladhara tvoří základ - výživu pro náš duchovní rozvoj, je základem energetického těla. Z toho důvodu a také proto, že se nachází v nejnižším místě energetické páteře, nese název "kořenová - základní čakra". Muladhara je sídlo spící moudrosti, pevnosti našich skrytých duchovních sil a schopností. Probuzením této čakry dosáhneme prvního kroku v naší cestě k plně rozvitému lidskému vědomí.

Snažme se vidět to, co na první pohled viditelní není, ale přesto víme, že existuje ... Přirovnala bych např. k rostlině - obdivujeme její listy, květy, případně plody, ale již si nevšímáme, resp. nevnímáme kořeny, které tvoří základ vegetace, základ života. A právě kořeny přijímá rostlina sílu, výživu, ..., která proniká vzhůru, prochází celou rostlinou až ke Slunci. Jedině tak může rostlina existovat, zelenat se, kvést a plodit. Jedině tak může žít.

V hlubokém a nehybném spánku, stočena jako had, čeká duchovní energie božského vědění Kundalini na probuzení. Pokud k probuzení dojde, otevírá se nám cesta poznání a dosáhnutí seberealizace. A do té doby, tmavá a temná uzamčená místnost, se skrytým obsahem a naši mlhavou představou o tom, co se za zamčenými dveřmi nachází. Obsah našich minulých životů / šťastných i těch méně šťastných / je v bezvědomí - ve stavu spánku dobře střežen. Aktivace kořenové čakry může být pro mnohé velmi hrozivou realitou - vyvstanou vlastnosti hluboce v nás zakořeněné / hněv, vztek, vášeň, nadměrné touhy, křivdy, ... /. Jiným naopak aktivace základní čakry nabídne pocit svobody, radosti, harmonie a blízkosti k Bohu. Podmínkou správnosti je jasná vize - schopnost rozpoznat cestu, která nás dovede k realizaci.

Základní čakru lze označit jako "rodovou", ve které se uchovávají energetické vzpomínky, předávány z "generace na generaci". Mezi vzpomínky našich životů patří válka, hlad, události ohrožující nás na životě, přírodní katastrofy, ..., které s každou novou generací prohlubují míru ucpání čakry. Přijměme tedy odpovědnost za naše vlastní životy a přiveďme na světlo dlouhodobé bezvědomí.

Shrnutí: cílem kořenové čakry je propojení našeho fyzického těla se Zemí - fyzickým světem. Přes kořenovou čakru přijímáme silnou kosmickou energii, kterou přeměňujeme na pozemskou energii a rozvádíme po celém systému - dále k vyšším čakrám, pro které je Muladhara pramenem vitální síly a energie. Muladhara nás učí, jak se pevně zakořenit, jak se propojit s Matkou Země, jak nalézt harmonický vztah k přírodě a jak přebírat, zpracovávat a používat informace získané z vesmírného a zemského vědění.





7 základních čaker - dle barev a jejich sídla
autor kresby: Šárka J,


SYMBOLY MULADHÁRY
SLON
Hlavním symbolem kořenové čakry je slon se sedmi choboty. V indické mytologii je slon považován za cenného tvora, který svému majiteli přináší bohatství a nepřekonatelné hodnoty. Pokladnice moudrosti, která se v kořenové čakře nachází, bezvědomě čeká na zvednutí do světla vědomí. Toho dosáhneme odvrácením svojí touhy od vnějšího prožitku směrem k vnitřnímu vědomí probuzení.
PŘEVRÁCENÝ TROJÚHELNÍK
Špička trojúhelníku směřující směrem dolů ukazuje na počáteční cestu duchovního rozvoje. Boční strany šířící se směrem nahoru a směrem ven ukazují na rozvíjející se vědomí. 
ZVUK LAM
Duchovním zvukem probuzení kořenové čakry je tón LAM / mantra zvuk /. Uvolňuje napětí a odstraňuje blokády v této čakře, aktivuje její energii. Souzvučný proces probuzení spící síly se postupně vynořuje z minulosti a nabízí nám sílu a inspiraci pokračovat po správně zvolené cestě. Na povrch však mohou přicházet i pocity, které byly hluboce pohřbeny a s aktivací kořenové čakry se dostávají na její povrch. Vynořující se bolestivé pocity procházejíc naším vědomím mohou být jedině takto uzdravení a navždy vyřešeny.
Opěvování nebo tónování zvuků nás může přinést do rovnováhy. Zvuky vytváří vibrace v těle a tyto vibrace pomáhají buňkám společné synchronní harmonii.

BRAHMA 

Kořenové čakře vládne Brahma - stvořitel hmotné říše, jehož silná moc je proplétána všemi směry.

ČICH
Muladhára je spojena s čichem. Po aktivaci kořenové čakry se u mnohých projeví zvýšené smyslové vjemy, zjemnění čichu a sluchu. Začneme vnímat vůně a zvuky, které nejsou vnímatelné ostatním / jejichž kořenová čakra je zatím spící /. Aktivace kořenové čakry je taktéž rozvojem k vidění aury a vcítění se do druhých či naladění se na druhé.

BARVA
Kořenová čakra je spojena s červenou barvou. Tato barva symbolizuje energii a vitalitu, spojena s barvou vnitřního jádra naší planety. Silná a hustá energie je spojena se zemí, naše existence má kořeny v zemi a tudíž je této čakře přiřazen element Země. Naše tělo je stvořeno z prvků Matky Země, ta nás živí a podporuje, ochraňuje, dodává sílu. Naší povinností je minimálně respekt k Matce Zemi, chránit ji a pečovat o ni. Snažme se rozvíjet soucit a lásku k přírodě, ke všem živým věcem / rostlinstvo, živočišstvo /. 
Muladhara dle těla fyzického je pojena se všemi pevnými částmi - zuby, kosti, páteř, nehty, ...  souvztažně s tlustým střevem, konečníkem. Ovlivňuje tvorbu krve, celkovou stavbu buněk, s čímž souvisí i úkol nadledvinek, které přizpůsobují krevní oběh aktuální potřebě.

Muladhara - základní, kořenová čakra - 1. čakra
autor kresby: Šárka J,


AKTIVACE - OTEVŘENÍ ČAKRY KOŘENOVÉ:

Aktive základní čakry je mnohem důležitější, než si mnozí myslí. Je to základ, který vyživuje a harmonizuje ostatní čakry. Pouze tehdy, pokud je aktivní první čakra je možno ostatní čakry vnímat jako plně rozvinuté - aktivní ve svojí v úplné podstatě. Pokud máte otevřené jiné čakry a kořenovou stále zavřenou, tak nejspíše vnímáte, že "něco chybí" a to "něco" stále hledáte.

Otevřením kořenové čakry se vám otevírají dveře do jiného světa. Nacházíte pevné spojení se zemí, nacházíte vitalitu, spokojenost, posiluje vás vnitřní síla, odhodlání dělat věci srdcem a neobávat se, zda je to dobře či nikoliv. Vnímáte přírodu jako velmi důležitý zdroj vašeho bytí, nacházíte zde kompletní jistotu.

Aktivace Muladhary:

* pozorování vycházejícího a zapadajícího slunce
* vnímání zvuků přírody - ideálně venku, v přírodě - zaujmout lotosový sed a poslouchat,          navodit se na frekvenci Země
* poslouchat hudbu - ideální je hudba monotónní, ve které je velmi silně zdůrazněn rytmus
* zpívat samohlásku "u" - v hlubších tónech, kdy cítíme, jak zvuk proudí ke kořenům - a tak      oživujeme původní zemité tóny
* vnímání barev - představme si červenou barvu proudící ve spirálách v obráceném                      trojúhelníku

K aktivaci Muladáhry dále přispívají polodrahokamy, minerální kameny. Polodrahokamy jsou nejen krásné, ale též disponují silnými léčivými účinky, přispívají k celkové harmonizaci. Velmi účinný je achát, který chrání vnitřní podstatu člověka. Pomáhá nám vyrovnat se se sebou sama a učí nás, jak milovat svoje tělo, sebe sama v celkovém pojetí a se vší náležitostí. Zároveň nás učí rozumně důvěřovat a naopak odhalit moment a začít přemýšlet.

Jaspis je kámen, který nás pevně spojuje s Matkou Zemí, učí nás čerpat moudrost z přírody, navázat pevné spojení s přírodou a celkově ze Zemí. Staví nám pevnou půdu pod nohama a buduje pevné "červené zdraví" vně těla. Jaspis posiluje a pročišťuje krev a aktivuje životně důležité orgány v těle.

Posledním kamenem, který bych zmínila je granát, kámen životní síly a životního úspěchu. Granát dodává životní energii tělu i mysli, posiluje naši sebedůvěru ve zdravé rovnováze k okolí. Je vhodný především k nabírání nové síly a také k obnově síly staré - fyzické i duševní. Oživuje vnitřní energii, čistí ji a udržuje ji v rovnováze.

DISHARMONIE kořenové čakry

Disharmonie kořenové čakry je zpravidla založena materiálně. Člověk staví na důležité místo v životě materiální složku a smyslové prožitky. Mezi ně patří: jídlo / "žravost" /, alkohol, peníze a sex / pudový /. Materiálně založený člověk má zpravidla problém vzdát se čehokoliv / tato souvislost je propojena s častou zácpou nebo naopak průjmem, popř. s nadváhou - bereme na sebe další a další vrstvy /. Disharmonie Muladhary je založena především na uspokojování fyzických potřeb, civilizačního stereotypu a tím nás ohrožuje zpravidla nevyhnutelný následek: podráždění, hněvivé chování, vztek, zuřivost.

Pokud není čakra aktivována / není otevřena hovoříme o BLOKACI čakry
mezi stavy, které pocítíme patří:

* prosazování vlastních potřeb a přání
* málo fyzické a duševní síly
* pocit nejistoty
* chybí síla prosadit se, stabilita
* strach
* úzkost, obavy, váhavost 

Nerovnováha kořenové čakry je spojena s fyzickými projevy, týkající se močového měchýře, prostaty, kolenou, nohou, dolní části zad.

Kořenová čakra pomáhá vyvažovat základní potřeby:

* strach
* přežití
* důvěra
* sebevědomí
* regeneraci fyzického zdraví
* zažívací problémy
* problémy s nohama

ÉTERICKÉ OLEJE
Éterické oleje ztělesňují frekvenci a léčivé vlastnosti rostlin. Významně ovlivňují fyzické tělo, stejně tak důležitě pracují na úrovni mentální, emocionální a duchovní. Éterické oleje vibrují na určitých frekvencí a podporují hladinu energie v těle se stejnou rezonancí. Emoce, ke kterým patří nejistota, hněv, žárlivost, chamtivost, apod. disponují nižší frekvencí rezonance, čímž se fyzické tělo dostává do nevyváženého stavu a tak dochází k depresím a bolestem. Za použití éterických olejů lze podpořit tělo s cílem zvýšit jeho frekvenci tak, aby se rezonančně přiblížilo ke zdravému stavu.

Při správném výběru / případně namíchaných směsí / harmonizují energeticky, emocionálně, duševně i fyzicky. Správný výběr éterického oleje ovlivňuje projev nerovnováhy a konkrétních záměrů. Éterické oleje aktivující kořenovou čakru by měly inklinovat k zemi, centru - mají úkol sjednotit a sladit základní i ostatní čakry. Esenciální oleje pro aktivaci základní čakry jsou hlubší, pomalu se rozvíjející s dlouhotrvající vůní.

Éterické oleje lze použít do aromalampy, vyrobit si inhalační tyčinku, nebo jako součást masážního krému. Vybraný olej doporučuji smíchat s kokosovým nebo kvalitním mandlovým olejem a lokálně aplikovat na oblast čakry.

Kořenová čakra se zabývá základními potřebami a přežitím, spojuje nás se zemí a udržuje v rovnováze potřeby pro přežití. Používáme oleje, které nám pomáhají sladit se se zemskou energií, které harmonizují se Zemí - patří sem především stromy, které jsou hluboce zakořeněné / santálové dřevo, cypřiš, elemi, cedrové dřevo, růžové dřevo, ... /.
Nevyváženou základní čakru harmonizují éterické oleje nápomocné v boji proti izolačním pocitům - strach, deprese, úzkost. Patří sem kadidlo, hřebíček, šalvěj luční, meduňka, pačuli, ylang ylang, ...
Santálové dřevo - éterický olej Santál je považován za posvátný olej, jehož hlavním rysem působením je uklidňující účinek. Během meditace dokáže santálový olej probudit životní energie, uklidňuje a harmonizuje emocionální tělo, napomáhá při uzemnění.
Nákup: zde
Éterický olej - santálové dřevo
autor fotografie: Šárka J,


Hřebíček - tento éterický olej dokáže uvolnit nahromaděnou energii, rozpustí staré úzkostné stavy a nabízí prostor k přijímání nových energií. Éterické oleje umožní přijmout a otevřít se pro příjem nových vibrací s vyšší frekvencí, příjem nové životní energie. Tím dochází k procesu očišťování se, stará a nahromaděná energie s nízkými vibracemi odchází a dává prostor pro energii novou.
Nákup: zde

Cedrové dřevo - cedrový olej je považován za podstatu přírodu s vysokou zemitou sílou Země.

Pačule - vůně balzamická se zemito-dřevěnými tóny. Vůně výrazně zklidňuje deprese, nespavost, pocit slabosti, vyčerpání, vnitřní neklid.

Harmonická směs pro vyrovnávání kořenové čakry, uvedené množství rozpustím cca v 10 - 20 ml kvalitního oleje / mandlový, meruňkový, sacha inchi, sezamový, ... /. Vmasírujeme na oblast kořenové čakry, masírujeme nohy, chodidla, kotníky - jsou řízeny první čakrou.

Synergetická směs:
* 3 kapky vetiver
* 2 kapky kadidlla
* 2 kapky pačuli
* 3 kapky pelargónie
* 2 kapky ylang ylang
* 2 kapky santálové dřevo
* 10 - 20 ml kvalitního rostlinného oleje - nákup zde

Uzemňující směs:
* 2 kapky santálové dřevo
* 2 kapky cedrové dřevo
* 2 kapky pačuli
* 10 ml mandlového oleje, základ pro míchání éterických olejů

POTRAVINY:

K základním potravinám, které aktivují, harmonizují a vyvažují kořenovou čakru patří především potraviny pěstované pod zemí. K nejsilnějším patří kořenová zelenina:  mrkev, dýně, brambory, batáty, řepa, cibule, česnek, petržel.
Do jídelníčku zařadíme i potraviny bohaté na bílkoviny - ořechy, fazole, quinoa.
Z olejů doporučuji olej SACHA INCHI, o kterém se více dozvíte v samostatném článku - Sacha Inchi - olej Inků se zázračnými vlastnostmi

Shrnutí Muladhary:

Element: Země
Planeta: Mars
Zvuk: LAM
Sídlo: sídlí na konci páteře, v místech pohlavních orgánů
Smysl: spojena s čichem
Barva: červená
Symbol: lotosový květ se čtyřmi okvětními lístky
Endokrinní žláza: nadledvinky
Vyživovaná oblast těla: páteř a ledviny

Afirmace
Základní čakra nás spojuje s našimi instinkty - nutno se více otevřít přirozené intuici. K probuzení základní čakry lze vytvořit nejrůznější afirmace, které se opakujeme během dne.
K mým osvědčeným afirmacím patří:

* miluji každou část svého těla, každá buňka je naplněna energií a vitalitou
* jsem v bezpečí
* mám vše, co potřebuji
* patřím přesně na to místo, ve kterém jsem
* mé tělo mne podporuje v kreativním tvoření a přináší šťastný život

Meditace
Meditace - zde prosím úplně zapomeňte na to, co jste "kdy kde" četli a co je "nutné" dělat. Kořenová čakra se probudí tehdy, kdy vaše tělo začne rezonovat s tělem bytí, uvědomění si a schopnosti naslouchat intuici. Meditací totiž může být např. půlhodinka strávená četbou knihy, do které se zcela "ponoříte" a zapomenete na vše, co se děje okolo vás. Nemusíte sedět v lotosovém sedu, ani nemusíte "přes moc" opouštět od myšlenek ... Každý člověk bude meditace prožívat jinak, v jiné poloze, v jiné časové náročnosti, i s jiným účelem a účinkem.

Při meditaci můžete klidně ležet ... Nutno je mít páteř vyrovnanou / obzvláště pro aktivaci čaker /, zklidnit dech a vnímat ho. Velmi osvědčenou uzemňovací meditací je tato:

Představ si, že jsi uprostřed tropické džungle, plné zeleně, krásných květin, líbezné vůně a harmonizačních zvuků. Právě stojíš pod baldachýnem svěží zeleně - na místě, kde můžeš cítit vlhkost a zároveň silní spojení se zemí. Jsi bosý, nohy se ti téměř zakořeňují do mechu, prostupují do vlhké půdy. Představ si, že chodidla jsou lehce otevřená a začínají z nich růst kořeny - můžeš se přirovnat ke stromu. Tlačíš nohy stále hlouběji do země, kořeny se prorůstají hlouběji a hlouběji, téměř pociťuješ červené jádro Země. Nadechni se přes tělo a dech veď dolů do vrstvy země. Cítíš se bezpečně, uzemněn, splýváš se Zemí. 
Po několika minutách uzemnění prostřednictvím svých kořenů začne do těla proplouvat pulzující energie - prostupuje ze země, přes kořeny, vzhůru nohama až do tvojí kořenové čakry. Cítíš se v bezpečí, zcela uzemněný. 

Meditací však může být i obejmutí stromu - zde vnímat červenou barvu / barva kořenové čakry /, nebo se procházet po ranní trávě bos - a pociťovat spojení se Zemí.

Podstatou je - dělat jen to, co je ti příjemné, s čím souhlasíš. Zapomeň na rady, názory a myšlenky jiných. Dělej jen to, co chceš a hlavně, jak je to tobě příjemné.


AKTIVNÍ PROCES
Příprava kompletní balíčku dle individuálních potřeb - harmonizační směsi, výběr polodrahokamů, éterické oleje, individuální řešení, harmonizační vyvážení dle osobnosti. Lze připravit harmonizační náramky z polodrahokamů, popř. interiérové závěsné doplňky.
Bližší informace emailem: sarka.jalcova@email.cz






Žádné komentáře:

Okomentovat