neděle 6. listopadu 2016

podporujme DĚTSKOU TVOŘIVOST - výroba z přírodnin

Seriál, který jsme nazvali "podporujme dětskou tvořivost" bude zaměřen na propojení dítěte s přírodou. Je nezbytně nutné ukázat a ukazovat dnešním dětem přírodní krásy, přírodní tajemství a přírodní zdroje, díky kterým je možno Žít.

Ať již chceme či ne-chceme, z dnešních dětí se pomalu, ale jistě stávají děti robotizované. Důsledkem je "moderní a vyspělá technika", která dle některých expertů přispívá k rychlejšímu přesunu do nevyhnutelného světa robotizace / do kterého pomalu, ale jistě vstupujeme /. Druhé hledisko je poněkud drastičtějšího rázu: propojení dítěte s elektronikou / tablety, počítače, herní konzole, ... / dochází k doslova k "vysávání duše", z člověka / dítěte / se stává robot. 

Již střední generace lidí mi dá zřejmě za pravda, uvědomění si, kde, s kým a jak jsme trávili dětství my, ... kde, s kým a jak ... ho tráví dnešní děti.

Tento seriál "podpora dětské tvořivosti" budu sepisovat společně s mým synem Tobíčkem - 7 let, který stejně jako jeho vrstevníci nutně potřebuje trávit čas u tabletu, ale jsou mu dána určitá limitní omezení. A on si konečně uvědomuje, že více krásy se nachází za dveřmi, tam venku - venku v přírodě.



V tomto seriálu budeme vyrábět, experimentovat, recenzovat "tvořivé hračky", doporučovat krásná místa České republiky, ... a mnohem více.

PODZIMNÍ JEŽEČEK

Ježek je velmi často k vidění především na začátku podzimu. Jeho domovem bývají paseky, okraje lesů, velmi často zavítá do městských parků a navštíví i naše zahrady. U nás na zahradě jsme viděli ježky samotáře i celé ježčí rodinky. Pokud najdeme ježka vysláblého, bloudícího - nemajícího kam jít, je dobré jim připravit na zahradě zazimování. K tomu stačí nějaká menší boudička, důkladně vystlaná senem, listím - organickým materiálem. V jídelníčku ježka převládá maso / kuřecí maso vařené, lze podávat i konzervy pro kočky, promícháme s těstovinou, chutná mu tvaroh, piškoty, jablka, pije vodu. Ježka můžeme zazimovat v místnosti s teplotou okolo 5 ºC, na jaře ho vypustíme opět do volné přírody / ideálně v podvečer /. Ježků v přírodě ubývá a tak se můžeme přičinit o jejich záchranu. Domeček pro ježky lze mít na zahradě po celý rok - pokud se bude ježkovi domeček líbit a najde u něho vždy něco k snědku, věřte, že si i na vaši zahradu nějaký ježeček cestu najde ...

A při troše čekání si zatím vyrobíme ježečka podzimníčka - ježečka přírodního.

Materiál k výrobě ježečka jsme s Tobíčkem sesbírali v přírodě, na procházce lesem. Nasbírali jsme listí, malé ovoce a bobuloviny. Na podzim je možno sesbírat i šípky / z těch si můžete uvařit i výborný čaj /, krásné by byly i malé šištičky, ale většinu z nich si již odnesli veverky do svých zimních zásob. 
Smyslem je propojení tvořivosti a poznání přírody. Část materiálu je nutno nasbírat v lese, na louce, ... Takže je třeba si naplánovat rodinný výlet do přírody a sesbírat potřebný materiál. Důležité je, aby se dítě předem seznámilo s výrobkem a bylo mu sděleno, že část materiálu získá v přírodě ... dítě bude chtít do přírody jít.

Co budeme potřebovat:

* přírodniny z procházky / listí, drobné ovoce, drobné podzimní plody, větvičky, ... /
* podložku - my jsme použili podložku dřevěnou
* bramboru - tělo ježka
* párátka 
* sušené ovoce - náš ježek má oči ze sušených brusinek a čumáček z hrozinek
* lze použít i hračky - ideálně z Kinder vajíčka - alespoň je účelně využijeme
* lepidlo - tavná pistole

Nejprve si vyrobíme ježečka - párátka zapícháme do těla / brambory /, připíchneme oči a čumáček. Připravíme si podložku, kterou vysteleme listím, dozdobíme větvičkami a drobným ovocem, bobulovinami ... Pokud máme přidáme nějakou postavičku. Nakonec důkladně přilepíme ježka. Vystavíme na okenní parapet, nebo připojíme k podzimní dekoraci - ke dveřím, na zídku, apod.

Věříme, že se k našemu ježečkovi přidá několik dalších. Pokud vyrobíte, budeme rádi za zaslání fotečky / s křestním jménem a věkem dítka, které ježečka vyrobilo / - rádi přidáme obrázek k našemu ježečkovi. Fotky prosím posílejte na: sarka.jalcova@email.cz

 Vyrobil: Tobíček 7 let












1 komentář:

  1. Já bych vůči té technice úplně zamítavý nebyl. Ono je dost možné, že robotická automatizace bude naše děti jednou živit. Co si budeme, každý robot potřebuje dohled a jestli si moje děti budou moci vybrat, jestli budou dělat někde v zimě na stavbě, nebo jestli budou sedět v kanceláři, tak ať jsou raději "robotizované", jak vy říkáte. ;-)

    OdpovědětVymazat