středa 2. listopadu 2016

ETIKOTERAPIE: nemoc je odrazem nemocné duše



Moudrý Sokrates pravil: Tělo je obalem duše. Jakmile onemocnění duše, zákonitě onemocní tělo. 

Pokud je zdravé tělo, je zdravá i duše ... Ne nadarmo používám přísloví: "ve zdravém těle, zdravý duch". Přísloví, které každý z nás zná, které jsme možná nejednou vyřkli, ale jeho podstatu znění a prapůvodu mnozí nevnímají a přisuzují navyklému rituálnímu rčení.

Pokud se na duši usazují negativní pocity, buďme si jisti, že nám pomalu či rychleji ubírají na zdraví.
K základním negativním pocitům, dle výkladu etikoterapie patří:

* závist
* nenávist
* křivda
* zloba
* lítost
* strach
* trápení se za nebo pro jiné

V okamžiku, kdy se člověk "postavil na nohy" a dominantou těla se stala hlava / potažmo mysl /, oddálil se od své podstaty, od své duše a základního vědění. V tento okamžik začal člověk strádal - fyzicky i mentálně. 
Pro navrácení zdraví je tedy jedinou cestou uzdravení duše. Ta sídla v oblasti Solar Plexu, nacházející se pod hrudní kostí - přesně uprostřed. A právě duši bychom měli považovat za největší a nejvýznamnější bohatství člověka. Což s sebou samozřejmě přináší jisté změny, které spočívají především v uvědomění si sebe sama.

Základním důležitým aspektem je žít daným okamžikem. Žít "tady a teď", což znamená:
* nedívat se nazpět - minulost zobrazuje pouhé vzpomínky
* nedívat se dopředu - nevytvářet si mylné a nepřesné hypotézy

Etokoterapie tedy hledá příčinu nemoci v nemocných vztazích. Pojmenováváme zlozvyk, který dostal člověka do role "nemocného". Hlubším zkoumáním se dostáváme k jádru problému - v čem spočívá mravní nedostatek nemocného, ... jakmile zjistíme podstatu bolesti / nemoci - problém pojmenujeme a přejmenujeme na dobrozvyk. 

Představa - názornost:

Hemeroidy - Žaludek a tlusté střevo jsou ovládány emočními stavy a  strachem, který vyústí do podoby vzniku hemeroidů a zácpy / případně naopak průjmu /. Původ strachu má různé kořeny - může se jednat o strach z určitých důležitých i méně významných rozhodnutí, strach pracovní - dodržení termínů, strach ze zvládnutí určité situace / úkolu - obáváme se, strachujeme se, jak to dopadne, zda bude výsledek dle očekávaných představ ... S tím souvisí i pracovní přetíženost a strach spojený s celkovým uvolněním - výčitky. Strach vyúsťuje v agresi, ta se hromadí v těle / zpravidla se hemeroidy vyskytují u lidí, kteří neodkáží nahromaděnou agresi vypustit ven /, vnitřně je to ubíjí, ale dále v sobě situaci potlačují - ústí do frustrace. 
Hemeroidy se vytvářejí u člověka, který se také do něčeho nutí - např. práce nebo proces, který ho nebaví, nezajímá ho ..., ale musí činnost dodělat. Může jít o člověka, který na sebe klade příliš vysoké nároky, s tím související napětí, které vzniká se zvládnutím či dokončením započaté práce ... vznik nejistoty, těžkosti, důležitosti rozhodnutí.

Jak postupovat: do života je potřeba vložit Lásku, ale opravdu lásku s velkým L. Odklonit se od všeho, co se Lásce nepodobá. Pokud chci lásku, laskavost, dobro přijímat, tak musím i dávat / jelikož nemocný ten, kdo jen bere a nedává /. Úkolům dát svůj čas a nechat plynout, oprostit se od minulosti, přestat řešit minulost - ať už dobré či méně dobré. To, co nám ve fyzickém těle překáží / myšlenky, strach, zlozvyky, ... / - nutno se toho zbavit. Nalézt jádro věci, pojmenovat, povídat si o nich. Hlavně, povídat si o pocitech - tím vše, co uvnitř nechceme ... rozplyne se. Nutno vyřešit příčinu, abychom se problému zbavili, nikoliv jen, abychom ho na čas umlčeli - či potlačili / což ne-řeší klasická medicína /. Změna s sebou přináší nový vhled na návyky stravovací, životního stylu a především myšlení.

Skrze poznání a původu vzniklého problému / bolesti / nemoci nalézáme cestu, která nás od problémů oprostí. 

Řešení konkrétního problému na základě individuální konzultace: sarka.jalcova@email.cz

Přeji, ať se vám problémy zcela rozpustí ... a z ne-moci vytvoříte moc.
Šárka J.,





Žádné komentáře:

Okomentovat