úterý 23. května 2017

NADVÁHA, TLOUŠŤKA - aneb tělo je přímým odrazem mysli

OBEZITA, NADVÁHA, KILA NAVÍC, NESPOKOJENOST S VLASTNÍM TĚLEM .... a mnohé další pojmy a pojmenování jsou "strašákem", který trápí čím dál více dívek, slečen, žen. 

V tomto článku bych chtěla odhalit jednu podstatnou věc - a tou je fakt, že kila navíc jsou hlubším vnitřním problémem, který se nám zobrazuje ve vnější podobě. A důkaz? Tím jsou neúčinné prostředky na hubnutí, neúčinné diety - doprovázeny jo-jo efektem, hodiny namáhavého cvičení - jehož výsledkem je ztráta několika málo kilogramů, které se ovšem hlásí o slovo záhy, při odpočinku či pauze tvrdého tréninku.

TĚLO VNÍMÁ, TĚLO VÍ ...

Obranný systém těla funguje na "plné obrátky"a důležitou informací pro něho je to, že si potřebuje tuk ukládat. Příčin je celá řada - nejčastěji objevuji příčiny v dětství nebo v dospívání, pubertálním věku, kdy tělo dostává informaci, kterou vstřebá jako zcela zásadní. Jindy může být příčinou obezity ne-láska, málo lásky - a to např. od svých rodičů, dětí, partnera ... 

PROČ JSEM TLUSTÁ

Přebytečná kila navíc mám proto, protože je chci mít nebo moje tělo je chce mít. 
Myslím si, že jsem tlustá a snažím se proti tomu "bojovat".
Nemám svoje tělo ráda, nechci ho, necítím se v něm dobře. 
Nasadím drastickou dietu a začnu proti tuku bojovat.
Všechno co jím, jde na tloušťku. Nesnáším jídlo.

Víte, co je společným jmenovatelem? Ano, správně - je to BOJ, VÁLKA.
A pokud proti něčemu bojujeme, vzdorujeme - bude to přetrvávat. Pokud vnímáme tloušťku jako ZLO a ZLEM budeme proti tomu vynakládat odpor - co se stane? Na tuto větu záměrně neodpovím, zde nechám prostor každému z vás. To, co vás napadne jako první, bude to správné a zároveň bude to ten problém, se kterým se potýkáte.

Nastavené světonázory - to je vše, co nás obklopuje. Řídíme se tím, co nastavil a naprogramoval někdo jiný, někdo před námi. Jednáme dle toho, "jak se sluší a patří", vykonáváme to, co se "považuje za slušné", vychováváme tak, jak "vychovávali nás". Někteří odborníci varují, že spějeme do budoucnosti robotizace - pokud se nezačneme měnit, tak ano - dospějeme tam i duševně. 
A jak to souvisí s tloušťkou? 
Program v hlavě nás varuje před různými potravinami, pochutinami, sladkostmi - "pokud tohle sníš, ztloustneš". Něco jíst musím - a tak jím, ale s pocitem nechuti a vlastním "naprogramovaným" přesvědčeným, že přiberu alespoň kilogram. A samozřejmě přiberu. 
Pokud naopak jím s láskou, vychutnávám si každé sousto a s vděčností jídlo přijímám - věřte, že nepřiberete ani gram.


POJMENOVÁNÍ KOŘENŮ NADVÁHY

1. Nejsilnější emocí, se kterou se v otázce nadváhy střetneme jsou návyky a přístup k vlastnímu tělu v období dětství, dospívání a puberty. V tomto období je dívčí tělo vnímáno sebe samou jako ne-hezké, ne-souměrné, ne-sexy, ne-štíhlé. Důvodem je společenský náhled na to, co je krásné, hezké, sexy, jaké míry těla jsou "in". Předloženým důkazem jsou modelky vyhublé na kost, které jsou projevem ženské a jedinečné krásy, které jsou z pohledy společnosti vnímány jako ikona "ženství". 
Buňky těla dívek pracují na "plný plyn", mozek kóduje a předává informace celému tělu, pozvolna začíná vnitřní boj, jelikož přišla informace s celkovou nespokojeností sebe sama, kterou tělo musí začít měnit. 

2. Dalším, velmi zásadním momentem, na který tělo reaguje ukládáním tuku je chronické zapírání sebe sama. Ztrácíme informaci o vlastním těle, o vlastní podstatě svého bytí, ba dokonce ztrácíme informaci o skutečném životě a o tom, jakou roli v něm hrajeme. Odříkáme si vše, po čem tak moc toužíme., odpíráme si to, co tak moc chceme., zakazujeme si to, co bychom chtěli dělat, jak bychom se chtěli z celého srdce chovat. Zde hovořím o materiální i nemateriální účasti. 
Tělo cítí vnitřní hlad a tak se samo začne zásobovat, jelikož se mu nedostává vyvážené stravy - v tomto případy stravy "duševní". Tělo se snaží zaplnit pocit prázdnoty - jediný nástroj, který k tomu má je tuk.

3. Silnou emocí je vnitřní potřeba bezpečí, kdy člověk žije ve vnitřním zajetí sebe sama. Potlačujeme emoce, místo toho, abychom je pozvolna a rovnoměrně ventilovaly. Dusíme je v sobě, tak dlouho, jak jen to je možné a nakonec stejně "vybouchneme". Hledáme lásku, štěstí, spokojenost - ovšem s pocitem, že se nám stejně nic z toho nedostane - buď, že si to nezasloužíme, nebo že se nám obloukem vyhne. To, po čem toužíme - dusíme v sobě, neventilujeme, nesdílíme, ... nýbrž ubíjíme / až necháme pohltit naším stínem /. 

4. Obezita však pramení i s přílišné touhy - touhy po velikosti, po moci, uznání. Nejsem spokojena s tím, co mám - toužím být více, mít více, být obdivovaný, uznaný, viditelný ...


PRINCIP ZTRÁTY PŘEBYTEČNÝCH KILOGRAMŮ

Nejdůležitějším a zcela zásadním bodem při potřebě dobrovolné ztráty přebytečných kilogramů je nutno odhalit kořeny, původ, které jsou příčinou nadváhy. Kořeny nadváhy mohou být zakořeněny hodně hluboko, zpravidla vzrůstají v dospívání, pubertě či neharmonickém partnerském vztahu. Tyto kořeny, tento původ je třeba odhalit - najít, vědomě zpracovat a následně opustit - respektive opustit potřebu, opustit důvod, který za nadváhou stojí. 

Zapomeňme na boj - přijměte svoje tělo takové, jaké je. Mějte ho rádi, obdivujte ho, pečujte o ně a děkujte mu. Naučte se mít rádi sami sebe - to je důležitým předpokladem zdravé, racionální sebe-lásky, která spojuje a aktivně ladí více emocí a potažmo vnějších fyzické ne-lahodnosti. Ve svém těle se musíme cítit dobře - a to je hlavní předpoklad a aktivace procesu hubnutí. Motivovat se ve vnějším světě - motivovat se tím, co nás obklopuje a tím, co nás dělá šťastné, spokojené. Zapomeňme na drastické diety, na návody ostatních, na tvrdou dřinu ve fitness - pokud nás to nebaví, pokud nás to obtěžuje a "štve" - nedělejme to. 

A NA CO SE ZAMĚŘIT

Pokud jsme pozorně dočetli až do tohoto bodu, musí nám být jasné, kde je chyba. A dle toho jednat. Zapomeňme na vše, co bylo doposud, zapomeňme na vše, co bude zítra. Vžijme se naopak do okamžiku "tady a teď" a začněme milovat svoje tělo. Začněme dělat to, co nás baví, co nás naplňuje, v čem se cítíme dobře. Začněme dělat věci, ze kterých budeme mít radost. Ze začátku tu můžou být maličkosti a vůbec nemusejí souviset s nastaveným programem hubnutí.

Cvičení: každý den si stanovte jednu činnost, kterou byste si rádi splnili - tato činnost nás však musí bavit, přinášet nám radost a musíme z ní mít dobrý pocit. Postupně budeme činnosti "rozmnožovat" a jednoho dne, až se podíváme do zrcadla zjistíme, že se velikost XXXL proměnila do L. 


A pamatujte prosím: NIKDO VÁM NEDOKÁŽE VYSTAVIT RECEPT NA ZTRÁTU VLASTNÍCH KILOGRAMŮ. Je jen jeden člověk na světě, který to dokáže změnit - jsme to my sami. Odpovědi na všechny otázky se skrývají uvnitř nás, je jen potřeba si tento program zaktivovat a poté již jen naslouchat sami sobě.

Konzultace emailem, telefonicky:
sarka.jalcova@email.cz
www.tvorivy-svet.cz

V případě sdílení tohoto článku, prosím o zachování celkové podoby textu, v původním znění. Děkuji. 









Žádné komentáře:

Okomentovat