pondělí 29. května 2017

AKNÉ - nezpracovaný konflikt

Kožní vyrážky se stávají velmi diskutabilním tématem, který postihuje snad všechny věkové kategorie. Není tomu tak dávno, kdy bylo akné spojováno s pubertálním věkem, ačkoliv příčina nebyla řádně vysvětlena. Dnes je akné "strašákem" i generace postpubertální ba dokonce období střední, zralé a starší generace. Četnější výskyt akné zaznamenává početné procento žen především v době menstruace. 

VŠEOBECNÉ POJETÍ z mého pohledu

Kožní vyrážky / jakékoliv / jsou projevem nezpracovaného, potlačeného, "udušeného" konfliktu, který se zviditelňuje na pokožce a tak nás "fyzicky" upozorňuje na vnitřní nedostatek nebo naopak přebytek. 

Z hlediska fyzického se jedná o poruchu mazových žláz, jimiž jsou stimulovány hormony tvořených v nadledvinkách. Fyzické projevy a vysvětlení, které standardně prezentují lékaři a školní medicína jsou dostupné napříč internetem. Můj text bude pojednávat o hlubších významech, celkové spojitosti / fyzické i duševní /, příčinných důkazech a řešeních - z nichž každý nechť si osvojí to, co jemu zdá se býti prospěšné a pravdivé. 

Puberta - nejsilnější pojetí akné versus rušný konflikt

V pubertálním věku prochází jedinec velmi rušným konfliktním životem, do popředí se protlačuje sexualita - dosud nevědomý pojem se hlásí o slovo. Sexualita chce být prožita - nachází si místo ve vědomí a naléhá. Potřebuje být prožita a pokud není ocitá se dotyčný v konfliktní situaci. Tváří v tvář jsme postaveny před střet dvou stran - něco nás na této situaci láká a něco naopak děsí. Každopádně jedno je jasné - pubertální období je jedno z nejsilnějších tužeb po protipólu - tedy potřebě mít partnera. 
A zde se hlásí o slovo pokožka - jako "kontaktní orgán", přes kterou se projeví vnitřní potlačení - zpravidla projeveno strachem z neznámého pudu.
Neprožitá sexualita, strach, obavy z nového, potlačené pudy se mění v trudovitost, vřídky, podráždění pokožky. 
S tím jsou také spojena místa, na kterých se akné vyskytuje - obličej, hrudník. Stud za vlastní sexuální potřebu - lásku se mění ve stud za akné.

Důkaz: důkazem je antikoncepce, která se ! dnes již běžně ! dívkám na akné předepisuje. A co to znamená? Po polknutí antikoncepce dostane organismus informaci klamného pocitu těhotenství, resp., že již byl vykonán pohlavní styk. K sexu již došlo a tak není potřeba, aby akné nadále přetrvávalo. A tak i laikům může být jasné, že jediným a zpravidla nejúčinnějším prostředkem proti akné je prožitá sexualita. 

Doporučení pro pubertální akné: otevřeně hovořit o sexualitě, partnerství, lásce. Přijmout sexualitu jako otevřené téma - patří k životu. Jedině tak se zbavíme ostychu např. před sexuálními fantaziemi a sexualitu již nebudeme vnímat jako "tabu téma". Přijetí "čehokoliv" je již zdárným vyřešením problému. 

Akné a kožní vyrážky mimo období dospívání

V období dospívání je příčinou akné a kožních vyrážek zpravidla neprožitá sexualita. V dalším období je situace podobná, postup stejný, jen místo sexuality proráží hranici pokožky něco potlačeného, zadrženého. 
Uvnitř sebe zadržujeme cokoliv - tělo nám sice dává signály, ale zpravidla je nevnímáme a tak musí přijít radikálnější krok - tedy fyzické zviditelnění, díky kterému se v nás rozsvítí červené signální světýlko. 

Zcela zásadním hlediskem jsou EMOCE, jenž nejsou vyjádřeny zcela a otevřeně, jsou zpravidla potlačované, odmítané, udupané hlouběji do našeho nitra. Mezi nejvýznamnější emoce ovlivňující kožní problémy patří hněv a vina. Pokud tyto emoce nepropustíte vědomě ven z těla, stávají se ne-hmatatelnými toxinu uvnitř těla.

S kožními problémy / obličej / zpravila souvisí i láska k sobě sama - sebeláska, sebedůvěra / sebeláska a láska k vlastnímu tělu - též spojována s výskytem akné v období menstruace /. Pokud nemáme rádi sami sebe, nepřijímám se - obracíme negativní myšlenku směrem dovnitř, krmíme negativní energii, která v těle zůstává "uvězněna". Tělo se doslova ucpe - negativními myšlenkami / emocemi / a neláskou k sobě sama. Hromadění negativního dochází k "výbuchu" - na fyzické úrovni se projeví v podobě "nežádoucího" pupínku.

Na fyzické úrovni se opět jedná o nerovnováhu vnitřních orgánů a životní energie - játra, ledviny a lymfatický systém. Tyto orgány / především játra / jsou důležitými "čističi" toxinů, které se plaví naším tělem. Z pohledu fyzického - vyrážka na pokožce = játra nefungují tak, jak by měla - potřebují vyčistit. 

Menstruační období

V období menstruace / menstruačního cyklu ženy / dochází ve většině případů k výskytu akné nebo ke zhoršení pleti. Proč? Tělo zaplavují hormony - následně toxiny, se kterými si játra nevědí rady - nedokáží takové množství pročistit, jelikož játra nejsou v tak čistém stavu, v jakém by měla být. Dochází k nahromadění a nutnosti dostat se z těla ven - prostřednictvím pokožky, fyzickým projevem v podobě akné.
Menstruační období je také velmi často spojováno s negativními emocemi - o svém tělu, o sobě, s negativním přístupem k menstruaci - nepřijetím.

Kožní vyrážky všeho původu: spalničky a zarděnky / přichází nová životní etapa dítěte /, lupénka - psoriáza / vymezení jedince, který odmítá cokoliv vpustit dovnitř a cokoliv vypustit ven - naprostá izolace /, hrubost kůže / člověk se chrání před vším - ovšem i před láskou - a to nejen partnerskou /. 

KOSMETICKÉ  hledisko

Nechci nikoho nepřesvědčovat, jen se snažím popsat tak, aby bylo pochopeno všemi, kteří budou číst. 
Pokud nedojde k vnitřnímu uzdravení / vědomému prožití / kosmetika přespříliš nepomůže. Přírodní kosmetika / jednodruhová / dokáže pomoci pouze částečně, dokáže potlačit, snížit četnost, vyhladit, zesvětlit, zklidnit, .... nedokáže zcela vyléčit. Kosmetika, stejně jako léčiva / antibiotika, antikoncepce či jiná léčiva / neřeší příčinu a tudíž sami o sobě jsou neúčinná. Léčiva navíc zatěžují "nyní již ne-dobře fungující játra " a tak místo, aby pomáhala, naopak škodí. 

Zdárným příkladem je právě akné - to bude probíhat tak dlouho, dokud nebude vědomě zpracovaná sexualitu, nejlépe prožita. 

Kosmetika však dokáže pomoci - utišit svědění, zmírnit výskyt, zlepšit stav. 
V takovém případě doporučuji:

* mýt se čistou vodou
* k čištění pleti používat květové hydroláty - ideálně tea tree hydrolát, levandulový hydrolát
* zelený jíl - pravidelně aplikovat masky z čistého zeleného jílu / jíl + voda /
* potírání pleti kamencem - nebo pořídit tekutý kamenec
* pleť promazávat rostlinným olejem - ideálně olej Sacha Inchi
* postřiky odvarem z měsíčku lékařského

FYZICKÉ pojetí léčby

* zásaditá strava, úprava cukru - stabilní krevní cukr
* odbourat rafinované cukry, škrob, alkohol, bílou mouku
* vyhnout se umělým sladidlům
* vynechat mléko a mléčné výrobky 
* přestat jíst maso, případně nahradit masem BIO - kde bylo zvíře krmeno jen "trávou" = čisté maso / např. od farmáře, ke kterému máte důvěru /
* pít pramenitou vodu - filtruje toxinu v těle / splachuje je /, vytvořit si pitný režim


Konzultace, doporučení, hledání příčiny - emailem: sarka.jalcova@email.cz
kosmetické suroviny je možno zakoupit na 
www.tvorivy-svet.cz





Žádné komentáře:

Okomentovat