Ačkoliv hovořím o medu, konzistencí a přípravou bude pampeliškový med spíše připomínat sirup. Léčivé schopnosti tato bylinka dokazuje již svým příjmením - pampeliška lékařská. Používá se při zánětech ledvin, močových cest, léčbě - rozpouštění ledvinových kamenů. Pampeliškový med je možno užívat při žaludečních poruchách, překyselení žaludku, nechutenství nebo zácpě. Nejsilnější léčivou sílu však vidím ve schopnosti pročišťování krve a tím pádem k odolnějšímu imunitnímu systému.
Co budeme potřebovat:
* 300 květů hlaviček pampelišky
* 1 kg kvalitního třtinového cukru
* 700 ml vody
* 100 ml citronové šťávy
Jak budeme postupovat:
Pampeliškové květy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme zhruba 5 minut rozprostřené na bavlněné utěrce - aby z květů odešli případní "dočasní nájemníci" - broučci, drobný hmyz. 700 ml vody nalijeme do hrnce, přidáme květy a povaříme zhruba 15 minut. Vodu i s květy dáme do temna a chladna, necháme odpočívat do druhého dne.
Pampelišky přecedíme, jelikož důležitá je nyní pampelišková voda - ta by měla být hnědě zbarvená. Přidáme cukr a citron šťávu a vaříme po dobu zhruba 30 minut. Poté ihned / ještě horké/ plníme do skleniček. Uzavřeme víčky a postavíme dnem vzhůru, takto necháme med vychladnout. Poté uchováváme v temnu a chladu.
Pampeliškový med nám vydrží do dalšího jara.
Přeji krásné pampeliškové časy, Šárka J.
osobní kosmetické kurzy a bylinkové kurzy - KURZY
Žádné komentáře:
Okomentovat