čtvrtek 4. května 2017

PAMPELIŠKOVÝ MED

Louky i zahrádky jsou ozdobeny zlatavě-žlutými květy - pampeliškami. Kde kdo ví, že pampeliška není jen krásnou květinkou, ale že je především velmi prospěšnou bylinkou. Ovšem konzumace pampelišek a obzvláště pampeliškových květů je velmi mizivá. Přitom - příprava čerstvých pampelišek ke konzumaci není nikterak náročná, mnohdy postačí pouhé omytí.

Ačkoliv hovořím o medu, konzistencí a přípravou bude pampeliškový med spíše připomínat sirup. Léčivé schopnosti tato bylinka dokazuje již svým příjmením - pampeliška lékařská. Používá se při zánětech ledvin, močových cest, léčbě - rozpouštění ledvinových kamenů. Pampeliškový med je možno užívat při žaludečních poruchách, překyselení žaludku, nechutenství nebo zácpě. Nejsilnější léčivou sílu však vidím ve schopnosti pročišťování krve a tím pádem k odolnějšímu imunitnímu systému.

Co budeme potřebovat:

* 300 květů hlaviček pampelišky
* 1 kg kvalitního třtinového cukru
* 700 ml vody
* 100 ml citronové šťávy

Jak budeme postupovat:

Pampeliškové květy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme zhruba 5 minut rozprostřené na bavlněné utěrce - aby z květů odešli případní "dočasní nájemníci" - broučci, drobný hmyz. 700 ml vody nalijeme do hrnce, přidáme květy a povaříme zhruba 15 minut. Vodu i s květy dáme do temna a chladna, necháme odpočívat do druhého dne. 

Pampelišky přecedíme, jelikož důležitá je nyní pampelišková voda - ta by měla být hnědě zbarvená. Přidáme cukr a citron šťávu a vaříme po dobu zhruba 30 minut. Poté ihned / ještě horké/ plníme do skleniček. Uzavřeme víčky a postavíme dnem vzhůru, takto necháme med vychladnout. Poté uchováváme v temnu a chladu.

Pampeliškový med nám vydrží do dalšího jara.

Přeji krásné pampeliškové časy, Šárka J. 
osobní kosmetické kurzy a bylinkové kurzy - KURZY







Žádné komentáře:

Okomentovat