Fenoménem dnešní doby je "jíst zdravě". Obklopují nás doslova proudy alternativní a zdravé stravy: raw strava, vitariánství, vegetariánství, veganství a nespočet dalších alternativních výživových směrů a diet.
Striktně se neztotožňuji ani z jedním. Zastávám harmonii a rovnováhu - pokud vyčleníme jedno ... stane se "ono nechtěné" naším stínem, zaveden nás do nerovnováhy, do neharmonie.
Ať již vyznáváte jakýkoliv výživový směr nejdůležitější je jedno: přijímat potravu jako lásku, přijímat s vděčností a velmi dobrým pocitem, resp. s pocitem radosti a vychutnání. To je i rada pro ty z vás, kteří neustále řeší svoje kilogramy.
Recept na lahodné placičky z červené řepy s pečenýma batáty
Neuvádím gramáž, řídím se intuicí - takže podle toho, jak máme rádi a zhruba pro kolik lidí pokrm připravujeme:
Placky z červené řepy:
* červená řepa - syrová
* vejce
* žitná mouka
* čerstvé bylinky - saturejka, tymián, bazalka, květy měsíčku, květy chrpy - dle potřeby
* sůl himalájská
Červenou řepu uvaříme ve slupce do polo-měkka, poté oloupeme a nastrouháme na struhadle na hrubo. Přimícháme vejce, zahustíme žitnou moukou, přidáme posekané čerstvé nebo sušené bylinky, osolíme a pečeme placičky ideálně na Ghí. Upéci je možno úplně na suchu, v troubě.
Batátové brambůrky s bylinkami
Batáty důkladně omyjeme, syrové a ve slupce nakrájíme na kolečka. Promícháme s bylinkami - dle potřeby, osolíme himalájskou solí a pečeme na Ghí ve troubě. Pokud nemáte Ghí lze nahradit olivovým olejem.
Podáváme s dresinkem - kvalitní bílý jogurt, rozmícháme s česnekem, osolíme, přidáme bylinky - je možno přidat bylinkové nebo zeleninové prášky / trochu kurkumy, zázvor prášek, špenátový nebo rajčatový prášek, apod. Bylinkové prášky - vždy vybíráme 100% jednodruhové /.
Přeji dobrou chuť. Šárka J,
www.tvorivy-svet.cz
sarka.jalcova@email.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat