pátek 2. června 2017

BEZ ČERNÝ - nevídaná léčivá krása smetanových květů

Smetanové květy bezu černého poskytují lidem nejen úžasnou podívanou a léčivou sílu, ale také energetický příliv lásky, očištění se a navození vnitřní harmonie související s vnitřní i vnější krásou ženy.

O léčivých vlastnostech a zkrášlujících procedurách věděly ženy již v dávných časech starého Egypta. Květy používaly ke snížení vrásek a eliminaci stařeckých skvrn, k vonným a relaxačním koupelím a provonění pokožky.

Staří Keltové vetkali bezu černému, stejně jako ostatním rostlinám a bylinám, duchovní a energetické propojení. Hluboké propojení s přírodou a duchem byliny jest právě to, co bychom se dnes měli učit. Dle keltského pochopení přírody  a poznání ducha rostliny mohlo být učiněno podstatné. Bez se začal vysazovat v okolí domovů, jelikož ochraňoval stavení před bleskem.
Energetika květů: chladné a suché, se sladkou chutí.

Květy bezu černého se používají od nepaměti - velmi oblíbená to bylinka našich pra-babiček, které je zpracovávaly ve formě vnější i vnitřní. Čerstvé květy bývaly ozdobou sladkých pokrmů, sušené květy se používaly k přípravě čaje / nachlazení, průdušky, horečky i spalničky /, z květů se vyráběly masti a balzámy, které sloužily především na popáleniny, popraskané ruce, omrzliny. 




AROMATICKÉ KVĚTY - nevídaná léčivá krása

Aromatické květy vynikají neuvěřitelnou čistou krásou, v našich podmínkách rozkvétají koncem května - a mnohdy květenství přetrvává do počátku léta.

Krása květů je doprovázena i hlubokou léčivou silou, obsahem vitamínů a živin - vitamin A, B1, B2, B3, B6, C a draslíkem. Květy jsou protizánětlivé, antivirové, antiseptické, antioxidační a antibakteriální, Dle tradičních přírodních medicín a alternativních přírodních směrů se květy bezu používají např. při zácpě, při potřeby objemnější produkce moči, při léčbě revmatismu, čištění krve, při chřipce a nachlazení. 

Co umí:

* léčí problémy s pletí - akné, dermatitida, ekzém, lupenka, svědivost pokožky
* tonizuje pleť, eliminuje pigmentaci
* sjednocuje pleť, dodává jí potřebnou výživu, činí ji krásnou a zdravou
* příznivě působí na suché vlasy, suchou vlasovou pokožku
* pomáhá při léčbě lupů - suchých lupů
* dodává vlasům zdravý lesk, pružnost a poddajnost 
* působí antibakteriálně - je možno použít k čištění podráždění pokožky, odřenin, prasklin
* používá se při a po slunění - zklidňuje pokožku, ochraňuje ji, vytváří přirozenou ochrannou
   bariéru
* pomáhá při zácpě - čaje
* produkuje moč - tudíž je ideální přírodní detoxikací, čistí krev
* čaj ze sušených květů je vhodný při chřipce a nachlazení
* je antiseptický a antivirový
* provoní pokožku i interiér - je možno použít jako přírodní vonnou vodu
* květy krásně ozdobí jakýkoliv pokrm



Sklizeň:

Květy na stromku rozkvétají postupně, sbíráme jen květy zcela rozvité. Odebíráme jen potřebný počet květů, šetříme - jelikož květy se přemění v bobule, které budeme později sklízet. 
Květy sbíráme rukou - odštipujeme, nepoužíváme nůžky / to platí pro sběr všech bylinek /. 
K výrobě kosmetiky, kulinářských specialit - používáme pouze drobné kvítí, které oddělíme od stonků. 




KOSMETICKÉ VYUŽITÍ:

Květy bezu se s velkou oblibou těší zájmu při zpracování přírodní kosmetiky. Čerstvé květy obsahují vysoký podíl protizánětlivých vlastností a tudíž jsou využívány nejen při výrobě mýdel, ale i kontaktní kosmetiky - tělových a pleťových krémů, balzámů na rty, mastí a léčivých balzámů.
Široké spektrum využití bezových květů v kosmetice nemá hranice: zpracujeme při výrobě koupelových pralinek, bath bomb, pleťových tonerů, micerálních vod a květinových hydrolátů, při přípravě koupelových solí a bylinných koupelových čajů, vod po holení, či jako základní součást vlasové kosmetiky. 
Květy jsou obzvláště účinné při hojení popálenin nebo modřin, zlepšují pleť, tonizují pleť, zabraňují tvorbě vrásek, dokáží "vysát" póry a nečistotu z pleti, odstraňují nadbyteční kožní maz / ideální pro mastnou pleť /, výborně zpracují zánět a zesvětlují pihy. Pokud budeme květy bezu používat v přípravě vlasové kosmetiky promění se nám vlasy v krásně hebké, hydratované a lesklé.


osvěžující hydrolát z květů bezu

Velmi jednoduchý a zároveň účinný je květový hydrolát z bezu - "po domácku" zhotovený. Na 1 litr studené vody budeme potřebovat 6-7 květů bezu. Bezové květy necháme přes noc koupat se ve vodě, druhý den přecedíme a používáme k čištění pleti, k osvěžení pleti i na vlasy. Bezovou vodu je nutno spotřebovat do 3 dnů, uchovávat v chladničce. Můžeme jí prodloužit životnost a to tak, že do vody přidáme několik kapek extraktu z grepového jádra, který je přírodním konzervantem.  

Květová voda zesvětluje pigmentaci, stařecké skvrny, příznivě působí na kožní vyrážky. Osvěžuje, provoní tělo, je vhodná ke koupelím - přidáme do koupele, ideální k obnově pokožky rukou.

mast z mangového másla a energií bezových květů

K výrobě vysoce účinné přírodní masti doporučuji používat mangové máslo, které je velmi výživné, dodává pokožce hydrataci, účinné látky jí potřebné, je ideální i pro ekzematickou pokožku. 

Na 100 gramů mangového másla, které možno zakoupit v eshopu www.tvorivy-svet.cz , budeme potřebovat 10 květů bezu. Květy odštipujeme prsty - nepoužíváme nůžky, pro ty z vás - duchovně naleděné či propojené s přírodou - je možno při sběru zahrnout přání / účel sběru, prosba o využití léčivých schopností na onen problém, pokorné poděkování /. 
Mangové máslo rozpustíme - ideálně ve vodní lázni - přidáme květy, odstavíme a necháme do druhého dne macerovat při pokojové teplotě. Druhý den opakujeme pracovní postup - rozpustíme máslo i s květy, odstavíme a necháme do druhého dne macerovat. takto postupujeme 4 dny. Čtvrtý den - po roztavení másla - přecedíme přes plátýnko nebo gázu - do připravené dózičky / vhodné jsou dózy skleněné /. 

Aplikujeme dle potřeby - ideální i na revma, bolestivé klouby, ztuhlost svalů, odřený nos od rýmy, popraskané rty, ... ¨

přírodní čistá voda z bezových květů

K přípravě bezové vody používáme pouze drobné kvítí, které oddělíme od stonků, vložíme do keramické nebo jiné žárovzdorné nádoby a zalijeme vroucí vodou, zakryjeme pokličkou, pod kterou necháme odvar do doby jeho ochlazení. Přefiltrujeme přes jemné sítko nebo netkanou textilii, kávový filtr, ... Voda z květů disponuje brilantní jemně žlutou barvou, vyniká příjemnou vůní. 
Odvar z bezových květů účinně pomáhá na suché a poškozené vlasy - utěsňuje kutikuly čímž se zlepšuje lesk a s vlasy se lépe pracuje. Voda z bezu je bohatá na flavonoidy, steroly a mastné kyseliny - látky, které pomáhají uklidnit suchou a podrážděnou pokožku hlavy. Zároveň však je vodu z bezu možno používat při léčbě akné, jako tonizátor pleti, na pleť s vyrážkami, pro celkové zlepšení pleti.

Odvar - na 100 ml zhruba 5 květů bezu, necháme louhovat až do vychlazení vody. Je možno zhotovit i za studena - květy louhujeme přes noc. Druhý den použijeme vodu k vetření do pokožky hlavy nebo k omývání a čištění pleti. Aplikujeme na pokožku pomoci vatových tamponků nebo jemným rozprašovačem - ideálně ráno a večer, nebo pro zklidnění pleti při pobytu na slunci. Voda rychle hojí a zkrášluje pokožku, uklidňuje podrážděnou kůži, je významným pomocníkem při opalování a po opalování - pokud aplikujeme bezovou vodu nedochází k poškození kůže.

Skladujeme v ledničce, po dobu 1-2 týdnů, je možno přidat několik kapek z grepového jádra, což je přírodní konzervant. 

čistící krém z vody bezinkové

Krém slouží k čištění pokožky - odstraňuje make-up, odumřelé kožní buňky, nečistoty, zbytky krému, navíc pokožku vyživuje a činí ji krásnou a zdravou. 

K přípravě budeme potřebovat:

1/2 šálku kokosového nebo mandlovéhé oleje
2 lžíce tekutého lecitinu 
1/2 šálku bezové vody

Olej s lecitinem důkladně promícháme, popř. rozpustíme ve vodní lázni, aby se složky dobře spojily. Postupně přidáváme bezovou vodu, ale pod stálým mícháním / ideálně elektrický mixér/, voda se krásně spojí s oleji a vytvoří emulzi příjemné textury. Pokud potřebujeme je možno přidat několik kapiček éterického oleje - doporučuji např. růži. 
Doporučuji uchovávat v chladničce.


GASTRONOMICKÉ VYUŽITÍ:

Čerstvé i sušené květy bezu jsou hojně využívány v gastronomii, doporučuje se květy konzumovat tepelně upravené. Velmi dobře chutnají obalené v těstíčku, ve sladkých dezertech,  k přípravě bezového teplého i studeného čaje.

čerstvá květová limonáda 

Zdravá, osvěžující a vitalizující přírodní šťáva z čerstvě natrhaných bezových květů. 
K výrobě budeme potřebovat:

* 10 velkých květů bezu
* 900 gramů třtinového cukru nebo cukru z květů kokosové palmy
* 2 citrony - omyjeme a nakrájíme na plátky
* 25 gramů kyseliny citronové - je možno nahradit alternativním konzervantem - extraktem 
   z grepových jader
* 2.5 litru vařící vody

Přísady vložíme do hrnce nebo skleněné mísy, za občasného míchání necháme odpočívat pod pokličkou po dobu cca 24 hodin. Po této době přecedíme, nalijeme do lahví a sterilizujeme.

Šťávu používáme k přípravě nápojů, letních limonád, bylinkových nápojů. Ředíme vodou.

čaj s citronem z čerstvých bezových květů

Čaj připravujeme z čerstvých květů / alternativou mohou být květy sušené /, které přelijeme vroucí vodou a necháme po dobu 15 minut vyluhovat pod pokličkou. Čaj je možno dosladit medem nebo jiným sladidlem dle libosti, zakápnout šťávou z citronu.

smažené bezové květy

Smažíme na Ghí, chutnají báječně. Celé květy namočíme v těstíčku a pečeme dozlatova.
K přípravě těstíčka potřebujeme mouku - ideálně špaldovou, na rozředění vodu, k ochucení bylinky nebo 1 lžíci třtinového cukru / pokud zvolíme sladkou variantu /. 




Suroviny potřebné k výrobě je možno zakoupit v eshopu: 
www.tvorivy-svet.cz
poradenství, konzultace - emailem: sarka.jalcova@email.cz

Text byl sepsán na základě osobních zkušeností a vědomostí o bylině. Vnitřní i vnější užití je na každém z vás, za což nenesu odpovědnost. To, co je léčivé a vhodné pro mne, nemusí být vhodné pro vás / a obráceně /. Všeobecně - moje tělo velmi dobře snáší přírodu - zevně i vnitřně. Vám doporučuji, před aplikací či vnitřním užití, předem se poradit se svým lékařem.















Žádné komentáře:

Okomentovat