úterý 4. července 2017

JÁHLOVÉ KULIČKY s oříšky a ovocem

Jáhly - staročeský pokrm, který tvořil základ jídelníčku. Hospodyně používaly jáhly k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Postupně byly jáhly nahrazovány "novými" plodinami a tak se stalo, že na čas z kuchyně úplně vymizely. Dnes se však jáhly vracejí do moderní, veganské i alternativní kuchyně. 

Jáhly jsou bohatým zdrojem bílkoviny, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Obsahuje draslík, hořčík, křemík, fosfor, železo a zinek, k významným vitamínům patří obsah B1 a B2. Důležitou roli ve složení sehrává křemík, který je významným antioxidantem - jeho význam v lidském těle je nepostradatelný. Podporuje, vyživuje a zesiluje zuby, vlasy a nehty - což je příznivá zpráva především pro ženy, které si stále stěžují na vypadávání vlasů. Křemík také ovlivňuje vzhled pokožky, její pružnost a kvalitu. 

Naše prababičky dobře věděly, proč jáhly konzumovat. Jáhly jsou lehce stravitelné, bezlepkové. Obsahují vysoké procento minerálních látek, které dokáží nastartovat organismus a zkvalitnit imunitní systém. Mají blahodárný vliv na oslabené ledviny, oči, žaludek, ...


Jáhlové kuličky s ovocem a oříšky ... 

Co budeme potřebovat:

165 gramů instantní jáhlové drti
50 gramů třtinový cukr moučka
20 gramů kokos strouhaný
100 ml mléka nebo vody / je možno použít i rýžovém, mandlové mléko ... či jinou alternativu/
1 čajová lžička kvalitního oleje - používám Sacha Inchi olej
oříšky, sušené ovoce - dle chuti

Jak budeme postupovat:

Instantní jáhlovou drť promícháme s cukrem a přidáme teplé mléko nebo vodu, olej. Důkladně promícháme, necháme chviličky vychladit a poté přidáme sušené ovoce / používám rozinky, višně, meruňky a brusinky /, posekané oříšky / dávám kešu a mandle /. Jakmile je směs vychladlá, vytvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu, kakau nebo karobu, v čokoládě na jemno nastrouhané, směsi oříškové drti nebo v ovocných pudr směsí.

Zdobíme čerstvými bylinkami a podáváme s bylinkovým čajem - velmi dobře se kombinuje s čajem z měsíčku lékařského nebo máty. 







Žádné komentáře:

Okomentovat