čtvrtek 6. července 2017

SEDMIKRÁSKA - kráska s léčivými účinky

Mnozí z nás ani netuší, jaké léčivé krásky rostou na zahradě mezi trávou - romantická Bellis - sedmikráska.

Sedmikráska obsahuje esenciální olej, třísloviny, flavonoidy, hořčiny, sliz, hořčiny, minerály, organické kyseliny, inulin. Tyto účinné látky, prospěšné pro naše tělo, se nacházejí ve všech částech rostliny. 

Sedmikrásky používáme vnitřně i zevně. 

Vnitřní užití:

čerstvé sedmikrásky
Na naší zahradě máme přes léto bohaté zásoby sedmikrásek. Tudíž, když si zrovna vzpomenu, utrhnu kvítek, 6x přežvýkám a spolknu. Rozžvýkání kvítku je důležité - nestačí jen spolknout nebo zapít vodou - pro bohaté využití prospěšných látek je třeba žvýkat. 

čaj z květů sedmikrásek

Sedmikráska má protizánětlivé a mírně stahující vlastnosti, tudíž je vhodná k přípravě čajů proti nachlazení. Příznivě působí při zánětu průdušek a zánětů horních cest dýchacích. Čaj je možno připravit z čerstvých i sušených květů sedmikrásek a pije se 2x denně, ráno a večer. Příprava čaje: na jeden šálek použijeme 1 lžičku čerstvých květů nebo 2 lžičky sušených květů - květy smáčíme po dobu 10 minut.


olej ze sedmikrásek

Pokud vás trápí bolestivá menstruace / a nechcete řešit její příčinu / doporučuji si připravit olej ze sedmikrásek k vnitřnímu i vnějšímu užití. Květy sedmikrásek macerujeme v kvalitním mandlovém oleji / určeném pro vnitřní užití / nebo v oleji olivovém / zde však dochází k mísení chutí a olej mírně hořkne /. Ideální je olej mandlový - ze sladkých mandlí. Květy macerujeme v uzavřené láhvi na sluníčku / doporučuji lahvičku postavit do zahrádky mezi bylinky nebo do trávy mezi sedmikrásky /, po dobu 3-4 týdnů. Každý den lahvičku protřepeme. 
Rychlejší proces - mandlový olej mírně zahřejeme, přidáme čerstvé květy a mírně zahříváme asi 5 minut - olej se nesmí vařit, nesmí bublat, prskat. Poté odstavíme a druhý den tento proces opakujeme. Pro maximální výtěžnost je možno rozmixovat sedmikrásky v oleji a poté přes plátýnku vylisovat olej.
Tento olej užíváme každé ráno, čajovou lžičku před jídlem.
A každý večer si olejem masírujeme podbřišek.
Mimo jiné je olej možno používat jako velmi účinný omlazovací olej na pleť.

listy a květy jako součást letních salátů

Květy i listy sedmikrásky používáme do zeleninových i ovocných letních salátů. Mají velmi příjemnou chuť, stimulují příjem výživy a navíc, jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Sedmikráskovými květy můžeme zdobit namazaný chléb, studené i teplé pokrmy, sladké i slané palačinky nebo zmrzlinu. Jednoduše - květy sedmikrásek můžeme přidat do každého pokrmu. 

sedmikráskový sirup

Na jeden šálek čerstvých květů sedmikrásky přidáme 1 a půl šálku vody - květy přelijeme vroucí vodou a necháme 15-20 hodin smáčet. Druhý den přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr / na půl litru vody přidáme půl litru cukru /. Doporučuji používat cukr třtinový nebo nahradit javorovým sirupem. Mírně zahříváme, cukr se rozpustí a postupně začne výluh houstnout do konzistence sirupu. Poté přeléváme do lahviček, po plnění necháme zhruba 1 hodinu odstát - dnem vzhůru.

Sedmikráskový sirup užíváme dle potřeby - ideálně v období chřipek, rýmy a kašle. Doporučené denní dávkování 2-3 čajové lžičky / vždy před jídlem /. 


Vnější užití:

výluhy ze sedmikrásek

Bylinné výluhy jsou všeobecně známy jako dokonalý přípravek v péči o pleť a pokožku. Výluh ze sedmikrásek se používá jako přírodní prostředek k léčbě atopické dermatitidy a chronických revmatických stavů. 

semdikrásková tinktura

1 polévkovou lžíci česrtvých květů sedmikrásek zalijeme destiláte a necháme uležet 2 týdny. Poté přecedíme a slijeme do připravených lahviček. 
Vnitřně užíváme dle potřeby - ideálně ráno a večer, před jídlem, 2 x 8 kapiček.
Zevně je možno tinkturu používat na kožní vyrážky. 

mast z květů sedmikrásek

K výrobě vysoce účinné přírodní masti doporučuji používat mangové máslo, které je velmi výživné, dodává pokožce potřebnou hydrataci, minerální a výživné látky a navíc je vhodné i pro pokožku citlivou nebo atopickou. Mangové máslo je vhodné kombinovat s bambuckým máslem Original Ghana a olejem Sacha Inchi. 

Na 100 gramů směsi másel a olejů
/ je možno zakoupit v eshopu www.tvorivy-svet.cz / 
budeme potřebovat 150 květů sedmikrásek. Květy odštipujeme prsty - ke sběru bylin nepoužíváme nůžky. 
Mangové a bambucké máslo rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme Sacha Inchi olej a přidáme květy sedmikrásek. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme macerovat do druhého dne. Tento postup opakujeme po dobu 4 dnů - rozpustíme, promícháme a odstavíme. Čtvrtý den po rozpuštění již přecedíme a rozlijeme do připravených dóziček. 
Aplikujeme dle potřeby - ideální na problematickou pokožku, atopickou pokožku, popáleniny od sluníčka, na revma, bolestivé klouby, odřený nos od rýmy, popraskané rty i paty u nohou. 

šťáva z listů na bodnutí hmyzem

Pokud nás bodné hmyz / vosa, komár, včela, ... / použijeme listy sedmikrásek. Uštípneme list sedmikrásky, rozetřeme jej mezi prsty a potíráme postižené míst. Používáme mírně vytékající šťávu z listu.

Sběr sedmikrásek:

Sedmikrásky sbíráme po celé jaro a léto. Dle tradičního lidového léčitelství má nejvíce síly na svatého Jána.
Sbíráme pouze plně rozvité květy.


Článek vychází z mých postřehů, zkušeností a vlastního užití. To, co je dobré pro mě - nemusí být dobré pro vás. Článek poskytuje informace, nevybízí k užívání bylin.

BYLINKOVÉ A PŘÍRODNĚ-KOSMETICKÉ KURZY
Bylinky a přírodní kosmetiku intenzivně studuji přes deset let, při studiu čerpám z nejvýznamnější knihy - knihy Života a knihy Přírody.Kurzy jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé.Téma si určuje každý klient sám - dle potřeby.Dle typu pleti, pokožky nebo zdravotní potřeby je kurz směrován ... Naučíte se používat základní bylinky, míchat přírodní kosmetiku, volit správné éterické oleje, ... a vše ostatní, co vás bude zajímat.Kurz je zpravidla řešen telefonicky. Cena za 1 hodinu je 300 Kč / klientovi telefonuji ze svého telefonu /. V případě zájmu se na vás budu těšit na emailu: sarka.jalcova@email.cz
www.tvorivy-svet.cz















Žádné komentáře:

Okomentovat