pátek 23. června 2017

BYLINNÉ ŠAMPONY z čerstvých bylin přírody

Čerstvé bylinky provoňují naše louky, háje a pastviny, přinášejí radost a užitek našim zahrádkám. Léčivé vlastnosti propojují tělo i mysl, vnitřní i vnější část. 
Bylinky "léčivky" zpravidla užíváme vnitřní cestou v podobě bylinných čajů nebo si jimi zdobíme pokrmy a vychutnáváme si je syrové. 
Z čerstvých bylinek si můžeme vyrobit šampon, sprchový gel, obličejové tonikum, čistící pleťovou vodu, posilující vodu na vlasy, ... Správě volené bylinky pomáhají pročistit tělo a navrátit do rovnováhy - vnitřně i vně.

Příroda se nám stále ještě otevírá ...
Příroda je k nám nesmírně laskavá, její láska k člověku je bezpodmínečná. Od jara do podzimu si můžeme zcela zdarma sesbírat divoce rostoucí bylinky či lesní plody a užívat ku prospěchu zdraví a krásy našeho těla. 
Snažme se však řídit moudrem " jak nahoře, tak dole ",  "jak uvnitř, tak venku " ...  Pokud se nám na těle něco nelíbí nebo shledáme problém / vypadávání vlasů, lupy, ekzém, pupínky, alergie ... / - hledejme příčinu uvnitř sebe ... Fyzický projev na našem těle nám jen otevírá oči, že něco uvnitř nás není zcela v pořádku.

Vůně rozmarýnu harmonizuje dech

Rozmarýn bývá součástí každé bylinkové zahrádky. Jeho léčivé vlastnosti mají rozmanité pole působnosti - stimuluje nervy, je výborný proti únavě a depresi, zlepšuje krevní oběh, zlepšuje paměť a koncentraci - zvyšuje průtok krve do hlavy. Léčí však i zevně - především je výživou pro vlasy. Rozmarýn stimuluje krevní oběh a tím podporuje nový a rychlejší růst vlasů. Napomáhá k jejich posílení, ozdravení, lesklosti ... také zmírňuje svědění - svědivou pokožku hlavy a eliminuje lupy. 

Rozmarýnové oplachy - rozmarýnový vlasový čaj

K posílení vlasů a jejich přírodnímu ozdravení doporučuji rozmarýnové oplachy. Připravíme si odvar z čerstvého rozmarýnu. K výrobě budeme potřebovat čerstvý rozmarýn / celé větvičky / a vodu.
Čerstvě utržené větvičky rozmarýnu / 5 kusů / přelijeme vroucí vodou / cca 200 ml / a necháme vyluhovat pod pokličkou až do doby úplného vychlazení vody.  Ke sběru bylin používáme pouze prsty - nehty, nikdy ne kov, nůžky, nůž ... bylinu kovem totiž oslabujeme na její léčivé minimum. Jakmile je voda vychlazená, přelijeme do lahvičky a uchováváme v ledničce, případně je možno přidat extrakt z grepového jádra / přírodní konzervant / a vlasový rozmarýnový čaj je možno skladovat při pokojové teplotě. 
Rozmarýnový vlasový čaj vmasírujeme konečky prstů do pokožky hlavy každý den / po dobu 2 týdnů /, poté dle potřeby. 
V zimě nebo pokud nemáme možnost použít čerstvý rozmarýn - je možno nahradit sušeným. 

BYLINKOVÝ ŠAMPON z čerstvých bylinek

Čerstvé bylinky velmi dobře poslouží jako léčivá, vyživující a ošetřující složka tekutého šamponu. K výrobě šamponu budeme potřebovat kvalitní olivové mýdlo - doporučuji např. čisté olivové mýdlo  z mojí nabídky. Dále si připravíme potřebné bylinky - vybíráme dle typu vlasů / viz níže doporučení /,  vodu, lahvičky, případně přírodní konzervant - extrakt z grepových jadérek. 

Čerstvé bylinky zalijeme vroucí vodou a necháme pod pokličkou zcela vychladit. Po úplném schlazení bylinky přecedíme a do výluhu přidáme 5 polévkových lžic na jemno nastrouhaného mýdla. Mírně zahřejeme ve vodní lázni pro lepší rozpustnost mýdlových vloček, nebo necháme samovolně rozpustit - to bude trvat zhruba den - občas protřepeme. Pokud si přejeme přidat konzervant, přidáme několik kapek grepového extraktu / na toto množství zhruba 5 - 10 kapiček /. 


BYLINKY PODLE TYPŮ VLASŮ

Podle typu vlasů si vybíráme vhodné bylinky. Někdy můžeme vybírat cíleně nebo dle barvy - např. heřmánek je úžasnou vlasovou bylinkou pro blondýnky. 
Přírodní a zároveň přirozená péče o naše vlasy, návrat vlasové pokožky a vlasů do rovnováhy a zdraví - to jest cesta bylin / a vnitřního klidu /. Bylinky jsou k dispozici zdarma - jsou účinné, léčivé a navíc pro tělo přirozené. Existuje celá řada bylinek, které jsou velmi přínosné pro vlasy. Bylinky obsahuje nepostradatelné vitamíny a minerály, které přispívají k posílení a hydrataci vlasů, vyživují a ozdravují pokožku hlavy. 


MASTNÉ VLASY

kopřiva - podporuje zdraví vlasů, preventivně působí proti nadměrnému vypadávání vlasů, dodává vlasům přirozený lesk a sílu

listy ořešáku - pro vlasy mastné a tmavé, taktéž dochází k oživení vlasů a celkovému posílení

kořen lopuchu - používáme na mastné vlasy a mastné lupy, obnovuje růst vlasů, dodává jim lesk

meduňka - pomáhá eliminovat a odstraňovat lupy, vlasům dodává pružnost a lesk

tymián - navrací vlasy do normálního - neutrálního stavu, ozdravuje a oživuje vlasy

SUCHÉ VLASY

heřmánek - je vhodný pro blond vlasy, hydratuje suché vlasy a suchou pokožku hlavy, zjemňuje

pampeliška - vlasům dodává lesk, pružnost a vitalitu
černý bez, meduňka, kostival, šalvěj

šalvěj - vhodná pro suchou pokožku hlavy, dodává vlasům lesk a vitalitu, ideální pro vlasy tmavé
bylina obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou ozdravné pro růst a léčbu vlasů a vlasové pokožky

SVĚTLÉ VLASY

heřmánek - ideální pro vlasy blonďaté, jelikož zesvětluje a tonizuje

NORMÁLNÍ VLASY

měsíček lékařský - zklidňuje citlivou vlasovou pokožku, ošetřuje, dodává lesk
obsahuje mnoho minerálů a antioxidantů - podporující silné a zdravé vlasy tím, že zvyšuje tvorbu kolagenu a aktivuje vlasové folikuly

ibišek - vhodný pro vlasy barvené, tmavší 
je plný vitamínů a antioxidantů, zabraňuje předčasnému šedivění a případnému výskytu lupů

máta peprná - stimuluje folikuly, oživuje chemicky ošetřované / barvené / vlasy, je protizánětlivá, navrací vlasům a pokožce hlavy zdraví

rozmarýn - jedna z nejvýznamnějších bylinek v péči o vlasy a vlasovou pokožku
zabraňuje předčasnému oslabení vlasů
zabraňuje předčasnému šedivění


PODPORA A RŮST VLASŮ

bazalka - dodává vlasům hydrataci / vlhkost /, lesk a přispívá k rychlejšímu a objemnějším růstu vlasů

zázvor - posiluje vlasy, podporuje jejich růst, eliminuje lupy

přeslička -  podporuje růst vlasů, činí vlasy silnějšími a zdravějšími

levandule - navrací vlasy do rovnováhy - tam kde je třeba "přidá" nebo naopak "ubere", celkově podporuje růst vlasů, zklidňuje pokožku hlavy, harmonizuje
je silně protizánětlivá, antiseptická, a antimikrobiální
je ideální pro všechny typy vlasů
uklidňuje a vyživuje vlasovou pokožku


BYLINKOVÉ A PŘÍRODNĚ-KOSMETICKÉ KURZY
Bylinky a přírodní kosmetiku intenzivně studuji přes deset let, při studiu čerpám z nejvýznamnější knihy - knihy Života a knihy Přírody.
Kurzy jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé.
Téma si určuje každý klient sám - dle potřeby.
Dle typu pleti, pokožky nebo zdravotní potřeby je kurz směrován ... Naučíte se používat základní bylinky, míchat přírodní kosmetiku, volit správné éterické oleje, ... a vše ostatní, co vás bude zajímat.
Kurz je zpravidla řešen telefonicky. Cena za 1 hodinu je 300 Kč / klientovi telefonuji ze svého telefonu /. 
V případě zájmu se na vás budu těšit na emailu: 
sarka.jalcova@email.cz
www.tvorivy-svet.cz








2 komentáře:

  1. Tritanium-Art.com | Stainless Steel - Titanium Arts
    Tritanium-Art.com is the first apple watch aluminum vs titanium and best-known titanium earrings hoops craft brewery, titanium earrings located in Tucson, Arizona. It has titanium mesh a distinctive glass finish titanium alloy that is shaped like a

    OdpovědětVymazat