neděle 25. června 2017

DIVOKÉ FIALKY - léčivky ve fialovém závoji

Fialka - tato oku lahodný květinka je lidmi vnímána rozmanitě. Někteří ji považují za zpestření strání, jiní za "plevel" v zahrádce, další ji vnímají jako léčivou rostlinky a pro někoho je bezpodmínečnou krásou, která na naši planetu prostince patří.

Věřím, že tento článek dokáže i v těch zarputilejších "rozpustit ledy" a na léčivku ve fialovém závoji změní pohled. Vždyť matička Země nám doslova "podstrkává pod nos" přírodní bohatství, které tělu i mysli navrátí optimální zdraví, vnitřní i vnější krásu, radost a dětské zasnění.

Divoké fialky

Divoké fialky / bylinky / jsou rostlinky, které se vyskytují volně v přírodě nebo rostou v našich zahrádkách, aniž bychom se podíleli na jejich vysazování. Divoké fialky vynikají překrásnou intenzivní fialovou barvou, listy mají ve tvaru srdce - a zde již nejsou třeba další slova ... Barva květů se u dnešních fialek různí - intenzita fialové barvy je různorodá - nalezneme fialky světle i tmavě fialové, ba dokonce objevíme květy v barvě bílé. Fialky rostou ve shlucích, vyhřívají se na sluníčku, ale v místech, kde je během dne i částečně stín / polostín /. 

Květy fialek zdobí i chutnají

Květy fialek řadíme mezi květy jedlé - přidáváme je do salátu, zdobíme jimi dezerty, používáme jako běžnou součást studené kuchyně, připravujeme z nich výtečný fialkový sirup. 
Květy fialek mají nasládlou chuť, tudíž se s oblibou používají do sladkých pokrmů, moučníků, dezertů, k dekoraci zmrzlinových pohárů a sladších nápojů. Jsou bohaté na vitamín A a C - některé zdroje dokonce uvádějí, že obsahují více vitamínu C než-li pomeranče. 

Barevné, rozmanité a velmi chutné květy se v kulinářství využívají tisíce let. Mnohé kultury používají květy při každodenní přípravě pokrmů - především v Indii, kde je každý pokrm doprovázen zářivými květy tamních rostlin. I v našich podmínkách máme možnost sklízet barevné léčivky, které nejen ozdobí pokrm, ale pročistí i naše tělo a dodají mu prospěšné látky, které tělu chybějí.


sirup z květů fialek

K výrobě sirupu používáme pouze kvalitní a čerstvě natrhané květy fialek. Květy / jeden šálek fialových květů /vložíme do sklenice a zalijeme vroucí vodou - necháme louhovat po dobu 24 hodin, poté přecedíme. Fialkový výluh znovu zahřejeme a přidáme šálek třtinového cukru / na jeden šálek fialkového výluhu jeden šálek cukru / , vaříme do zhoustnutí. Jakmile docílíme konzistence sirupu dáme stranou, necháme vychladnout a poté používáme. Pokud chceme užívat za delší čas, doporučuji po dobu 15 minut sterilizovat. Uchováváme na tmavém místě.

ledové kostky

Fialky jsou nostalgickou květinou, uchovává vzpomínky a krásné chvíle dokáže naopak v pravý čas připomenout. 
Doporučuji zamrazit do ledových kostek - nápoj s květinovými kostkami ledu je vhodný jak pro každodenní osvěžující nápoje, tak i pro slavnostní dotek oslav či letních slavností. 

listy fialek

Také srdíčkové listy fialek obsahují značné množství vitamínu a živin - je možno konzumovat syrové - velmi chutnají v letních zeleninových salátech. 

čaj z květů fialek

Čaj z květů fialek je užitečný při nespavosti, navozuje příjemný spánek a ničím nerušený noční odpočinek. Celkově uvolňuje stres nahromaděný z průběhu dne, navrací tělo do harmonie a rovnováhy. Čaj nedoporučuji pít pravidelně - působí jako mírné projímadlo. Tudíž čaj z fialek je možno připravovat i v období zácpy. 

fialkový cukr

Nostalgický fialkový cukr - připomíná dobu našich prababiček, dobu kdy úcta s pokorou šla ruku v ruce. Do skleněné dózy vsypeme krystalový cukr a přidáme hrst čerstvých fialek. Tatko připravený cukr používáme při pečení, slazení, přípravy pokrmů ... Pokud sklenici dozdobíme krajkou, přízdobou ve stylu "vintage" - máme i velmi vkusný dárek pro maminku nebo babičku, kamarádku nebo sestru ... dárek, který vždy potěší. 



Fialky - přírodní léčivo

Divoké fialky používáme především k očistě těla / jarní léčivka po dlouhé zimě /, získáváme novou energii a sílu. Fialky pomáhají tělu odstraňovat nahromaděné toxiny, stimulují lymfatické žlázy a navracejí tělo do rovnováhy. Fialky posilují imunitní systém a snižují zánět v těle. Jsou vhodnou volbou při bolesti v krku, nachlazení, infekci dutin či dýchacích obtížích. Obklad z fialek / výluh / používáme při bolestech hlavy a migrénách. A právě na bolest hlavy je tato nostalgická květinka tou správnou volbou. Obsahuje totiž kyselinu salicylovou, která se používá v lécích / ovšem zde je však zastoupena v umělém pojetí /. 
K dalším přednostem patří antiseptické vlastnosti, a tak není divu, že se fialky používají k výrobě mastí a balzámů. 

Konzumuje čerstvé i sušené

Fialky kvetou v období května - června, doporučuji zpracovávat květy čerstvé. Mnozí však mají z tohoto období květy nasušené a přichází mi dotazy na jejich možnosti zpracování. Fialky sbíráme nejlépe ráno, kdy jsou v trávě ještě kapky ranní rosy - květy jsou svěží a energicky nejsilnější. 

Pokud máme fialky sušené připravíme si z nich regenerační čaj - jedna lžička sušených květů a jedna lžička sušených listů fialek. Zalijeme vroucí vodou a luhujeme po dobu 5 minut. 

FIALKOVÉ KVĚTY v přírodní kosmetice

Květy fialek velmi účinně poslouží i jako hlavní složka kosmetiky. Tělové krémy, šampony, oleje ... jedinou cestou je macerace, výluh, ...
Postup macerování květů v oleji: květy macerujeme zhruba 4 týdny v kvalitním mandlovém oleji. Rostlinný / nosný / olej je možno zvolit dle potřeby - osobně doporučuji mandlový olej, jelikož je velmi jemný, bez výrazného aroma, dobře rozkládá květy, je vhodný pro všechny typy pokožky.

Fialkový pleťový krém

Fialkový pleťový nebo tělový krém je téměř nostalgickým produktem - zpravidla se s tímto krémem setkáváme na obrázcích časopisů našich prababiček ... 

K výrobě krému budeme potřebovat:

fáze A - tvořena olejovým základem

26 gramů macerovaný fialkový olej
16 gramů kokosový olej
16 gramů Olivem - nebo jiný emulgátor

fáze B - vodní základ

35 gramů demineralizované vody
35 gramů fialkové vody - výluh z květů fialek

Olejovou fázi A rozehřejeme v kastrůlku na 70°C, to samé provedeme i s fází B. Jakmile je vodní fáze zahřátá, nalijeme ji do olejové fáze, důkladně mícháme a stále zahříváme - načež vložíme do nádoby s ledovou vodou / můžeme přidat i kostky ledu /. Mixujeme tak dlouho, dokus se všechny suroviny nespojí a nevznikne krémová konzistence. 
Na závěr je možno přidat několik kapek extraktu z grepových jader - jako přírodní konzervant. 


BYLINKOVÉ A PŘÍRODNĚ-KOSMETICKÉ KURZY


Bylinky a přírodní kosmetiku intenzivně studuji přes deset let, při studiu čerpám z nejvýznamnější knihy - knihy Života a knihy Přírody.Kurzy jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé.Téma si určuje každý klient sám - dle potřeby.Dle typu pleti, pokožky nebo zdravotní potřeby je kurz směrován ... Naučíte se používat základní bylinky, míchat přírodní kosmetiku, volit správné éterické oleje, ... a vše ostatní, co vás bude zajímat.Kurz je zpravidla řešen telefonicky. Cena za 1 hodinu je 300 Kč / klientovi telefonuji ze svého telefonu /. V případě zájmu se na vás budu těšit na emailu: sarka.jalcova@email.czwww.tvorivy-svet.cz



Veškeré informace, zde uvedené, slouží pouze jako informace. To, co je dobré pro mne, nemusí být dobré pro ostatní. 






Žádné komentáře:

Okomentovat