sobota 3. června 2017

VYPADÁVÁNÍ VLASŮ - problém žen i mužů

Vypadávání vlasů je stále častějším problémem nejen žen, ale také mužů, u kterých dochází k plešatosti ve velmi mladém věku. Existuje mnoho důvodů, které vysvětlují proč nám vlasy vypadávají - tím stěžejním důvodem jsou emoce, příčinu tedy musíme identifikovat uvnitř sebe. Ne každý je však s tímto identifikován, spíše potřebuje hmatatelnější vysvětlení.

Pokud tedy budeme přistupovat k vypadávání vlasů celostně, jsou hlavními příčinami:

* nedostatek živin / vnitřní i vnější /, špatná strava
* problémy se štítnou žlázou
* pojídání léků
* kosmetika chemického složení
* časté fénování, nepřirozené a horké vysušování vlasů
* stres, negativní emoce
* náročná úprava vlasů - horké natáčení vlasů
* přebytek hormonu DHT, hormonální nerovnováha
* používání hormonální antikoncepce
* období během a těsně po porodu


KOSMETICKÉ RECEPTURY a doporučované přírodniny v péči o vlasy


rozmarýnová voda proti vypadávání vlasů

Rozmarýnová voda se používá v péči o vlasy již od starověku, zpravidla sloužil při vypadávání vlasů a proti šedivějícím vlasům. Léčivé vlastnosti rozmarýnu objevujeme i v naší době, používáme jej na podporu růstu, ke zlepšení krevního oběhu vlasů, proti vypadávání vlasů. Aktivně působí i na suchou, podrážděnou a svědivou pokožku hlavy, což souvisí s častějším vypadáváním vlasů. 

K výrobě budeme potřebovat:

* 1 šálek vody
* několik větviček čerstvého rozmarýnu / použít můžeme i sušený /
* 5 kapek rozmarýnového éterického oleje
* 2 polévkové lžíce semínek pískavice

Pískavice je přírodní kondicionér, zjemňuje vlasy přírodní a šetrnou cestou. Také léčí lupy a eliminuje vypadávání vlasů. 

pracovní postup:

Větvičky rozmarýnu, semínka pískavce a vodu vložíme do hrnce a povaříme cca po dobu 10 minut. Jakmile se voda promění v hnědo-červenou barvu, stáhneme ze zdroje tepla a necháme vychladnout. Poté přidáme několik kapek EO rozmarýn, promícháme, přecedíme a nalijeme do lahviček s rozprašovačem. 

Do vlasů a pokožky hlavy aplikujeme 2x denně, jemně vmasírujeme.

AMLA - indický angrešt

Amla je velmi účinná bylinka, které se přezdívá "indický angrešt". V Indii je považována za důležitou bylinku, která se používá především při padání vlasů. 
Pravidelná aplikace dodává vlasům výjimečný objem a lesk. Vlasy čistí, dodává jim potřebný vitamin C, vyživuje je až ke kořínkům. 
V eshopu www.tvorivy-svet.cz je možno zakoupit 100% AMLA prášek, který využijeme nejen na vlasy, ale i na tělo. Práše je možno aplikovat v podobě masky na celé tělo - jako výživnou, detoxikační tělovou a pleťovou kosmetiku.

Amla prášek zabraňuje vypadávání vlasů, eliminuje šediny, udržuje přirozenou barvu a lesk vlasů. 

Příprava:

Potřebné množství prášku odsypeme do misky, přidáme trochu vody / je možno doplnit hydrolátem z rozmarýnu /, vytvoříme kašičku. Přidat můžeme éterický olej rozmarýn, argánový olej - promícháme a aplikujeme. Použijeme jako vlasovou nebo tělovou masku, vmasírujeme do pokožky hlavy a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme vlažnou vodou. Proceduru opakujeme první měsíc 2x týdně, poté 1x týdně.

rozmarýnový éterický olej

Rozmarýnový olej se získává z čerstvých kvetoucích vrcholků rozmarýnů - parní destilací. Používá se v péči o vlasy / vypadávání, oslabení, šediny /, dále v péči o dutinu ústní, problematickou pokožku, pomáhá i při bolestech svalů, revmatismu, artritidě. 

Několik kapek přidáme do šamponů, kondicionéru, vlasových balzámů a vlasových přípravků. 

KARI listy - zelená lékárna

Kari list je považován za jednu z nejsilnějších bylinek / koření ovlivňující růst a kvalitu vlasů. Odvar z kari listů můžeme používat jak vnitřně, tak i zevně - jsou bohaté na antioxidanty a aminokyseliny, což jsou látky, které mají zásadní význam na kvalitu vlasů. 

aplikace:

sušené kari listy rozdrtíme na prášek / v hmoždíři / nebo zakoupíme 100% kari listy prášek / nikoliv kari koření - to je významný rozdíl /. Rozmícháme s bílým jogurtem a aplikujeme na vlasy, vmasírujeme do pokožky hlavy - necháme působit po dobu 30 - 60 minut, poté opláchneme. 

Odvar z kari listů přecedíme do lahviček s rozprašovačem a dle potřeby postřikujeme vlasy a masírujeme do pokožky hlavy. 

IBIŠEK - z darů přírody

Sušený ibišek je používán k léčbě vlasů po celém světě. Zabraňuje nejen vypadávání vlasů, ale také předčasnému šedivění vlasů. Nejlepších výsledků léčby docílíme samozřejmě za použití čerstvých květů, použít však můžeme i květy sušené - jen je třeba si pohlídat kvalitu. Sušené květy rozdrtíme v hmoždíři na co nejjemnější prášek, zhruba dvě lžíce prášku rozmícháme s bílým / BIO / jogurtem - pro vyšší kvalitu použijeme jogurt ovčí nebo kozí. Přidáme 1 polévkovou lžíci aloe vera gelu - pro snazší a výživnější aplikaci. Necháme působit po dobu 30 - 45 minut, poté opláchneme vlažnou vodou.

OLEJ Z JABLEČNÝCH jadérek - divoce rostoucích v Chile

Olej pochází z divoce rostoucích plodů z oblasti v Chile. Polyfenoly získané z jablek jsou přirozeně se vyskytující rostlinné látky, které působí jako antioxidanty. Olej je vhodný na vlasy a vlasovou pokožku, eliminuje vypadávání vlasů, dodává jim zdravý lesk, pružnost a celkovou vitalitu.

VNITŘNÍ pohled - aneb hledání příčiny

Jak jsem se již zmínila výše - vlasy vypadávají jako hmatatelný, fyzický důkaz toho, že něco uvnitř nás je špatně. Nejčastější příčinou je nadměrný stres - podle objemu stresu dochází k objemu vypadávání vlasů. 
Pokud vlasy slábnou - slábne i životní energie člověka, začneme ztrácet životní sílu, ochabovat. To je spojena opět s činností a životním stylem člověka - děláme a žijeme tak, jak musíme / jak je od nás požadováno/, nikoliv tak, jak bychom chtěli - jak bychom se cítili šťastní a spokojení. Možná, že stále někam spěcháme, za něčím se honíme, o něco neustále usilujeme - a tak den co den zůstává hřeben obalený našimi vlasy ... 
Pokud nás naopak sužují roztřepené konečky vlasů značí to o našem nestálém životním směru. Roztřepenost je váhavost - váháme, nevíme, neznámě směr naší cesty, někam jdeme, ale vůbec nevíme kam.
Mastné vlasy nám vyprávějí příběh o nadměrném blahobytu, nadměrné konzumní činnosti - nadměrný všeobecný blahobyt čehokoliv. Máme přebytek všeho, jen uvnitř je prázdno.

Děkuji. Šárka J,

Veškeré suroviny a přípravky, 100% přírodní a jednodruhové přípravky k ošetření vlasů je možno zakoupit na  eshopu
www.tvorivy-svet.cz
konzultace a problematika, email: sarka.jalcova@email.cz


















Žádné komentáře:

Okomentovat