sobota 10. června 2017

JEDLÉ KVĚTY - krása z přírody na talíři

Přírodní strava je lidskému tělu přirozená a organismu prospěšná. To, co nám zakazuje tyto dary z přírody požívat, jsou naše předsudky, které jsme si léty přivlastnily. A tak není divu, že máme k macešce ostych, kdežto "vepřo-knedlo-zelo" považujeme docela za "národní pokrm".

Barevné, rozmanité a velmi chutné květy se v kulinářství využívají tisíce let. Mnohé kultury používají květiny v tradičně každodenním vaření - jmenovat je možno Indii, kde je každý pokrm doprovázen zářivými květy tamních rostlin. 

Zdobení pokrmů pestrobarevnými květy je pro mnohé pouze dekorativní záležitostí, a tak zpravidla tyto přenádherné léčivky zůstávají na prázdném talíři. V našem kraji jsou stále ještě macešky nebo exoticky vypadající květy lichořeřišnice považovány za ozdobu pokrmu, nikoliv za důležitý a tělu prospěšný přírodní vitamín.

Jedlé květy na talíři dodají pokrmu barevnost - esteticky dotvoří pokrm a zároveň nám pozvednou náladu, zharmonizují tělo i mysl. Některé květy jsou pikantní, jiné voňavé a další nasládlé - pokrm se zahalí do závoje přírodních tónů chutí. 

chutné květy jako součást jídelníčků

Naše rodina miluje jedlé květy - obzvláště syn Tobíček, který je přes léto pojídá téměř s každým pokrmem. Květy nás naladí - dodají nám příjemnou náladu, rozezní naši duši a přinesou potřebnou výživu pro naše tělo. 

Květy používám de všech pokrmů - slaných i sladkých, studených i teplých, tuhých i tekutých, do nápojů i kostek ledu. Přidávám do ovocných i zeleninových salátů, do teplých i studených čajů, na dezerty, ...

jaké květy jíme a proč

Pojídáme pouze květy, které známe a o kterých víme, že neublíží - jelikož ne všechny květy jsou jedlé. Květiny je možno zakoupit v zahradnictví nebo si vypěstovat ze semínek - např. mix jedlých květin "do truhlíku" - pokud nevlastníme zahrádku. 

* sedmikráska: tato pokorná květinka roste snad každému na zahrádce, mezi trávou ... stačí sníst denně 7 hlaviček sedmikrásky a zmírní se bolesti hlavy / pokud jimi trpíte /
* bazalka - listy a květy: listy bazalky jsou nejen zelené, ale i fialové ... stejně jako její květy, které přicházejí v pestrobarevné škále od bílé, přes růžovou a přes temně fialovou. Květy bazalky chutnají stejně jako listy, ale jsou jemnější.
* okvětní plátky měsíčku lékařského: tato bylinka je mojí srdeční záležitostí - miluji čaj z měsíčku, zdobím si jím pokrmy, kochám se jeho krásou a fascinují mne jeho semínka ... Dokonalého snoubení docílíme ve spojení s rýžovými pokrmy, vajíčky, vaječnými pokrmy, krémovými studenými i teplými polévkami. Chuť čerstvých měsíčkových květů je mírně peprná, lehce pikantní a neskonale "božská" ...
* macešky: květy macešek chutnají líbezně - jsou jemné a děti je milují ... sníst tak nádherný květ, pestrobarevný a důmyslně propracovaný - to je slastný pocit.
* lichořeřišnice: to jsou přenádherně velké květy, jasně oranžové barvy - vypadají až exoticky, velmi chutná ozdoba každého talíře. Květy jsou velmi léčivé a prospěšné organismu, posilují imunitní systém.
* květy bezu černého: příjemné, voňavé - využijeme do sladkých pokrmů, dezertů, moučníků a k přípravě čajů, limonád
* levandule květ: fialové květy levandule jsou velmi aromatické a tak jimi při přípravě pokrmů a zdobení spíše šetříme. Využívám do sladších pokrmů, moučníků, k přípravě francouzských sušenek, ... Květy levandule se snoubí se zmrzlinami, ovocnými krémy, míchanými nápoji - lahodné chuti dosahují ve spojení s citronovou šťávou a pramenitou vodou. 
* cuketové květy: velmi chutné jsou květy z mladých cuket, které obalíme v těstíčku / na sladko či slano / a opečeme na Ghí. 
* květy brutnáku lékařského: drobná hvězdicovitá kvítka brutnáku se používají do ovocných koktejlů, k přípravě sladkého i slaného pečiva, do čerstvých zeleninových i ovocných salátů, sorbetů a chlazených polévek.
* květy chrpy: chuť je mírně pikantní, jemně sladká - chuti podobná hřebíčku. 
* květy pažitky: přenádherné jemně fialové květy můžeme použít všude tam, kde je žádoucí chuť i vůně cibule.

Konzumovat můžeme celou škálu dalších květů - rostlin, květin, bylin, koření i květy stromů a keříků, ... Uvádím ty, které máme vyzkoušené a které nám chutnají.

Tajemství úspěchu je připravit jednoduchý pokrm, střídmí chutí a použitých ingrediencí, oživený delikátními chutěmi a barvami květin.


Přeji květinově-lahodnou chuť. Šárka 

www.tvorivy-svet.cz
sarka.jalcova@email.cz
























Žádné komentáře:

Okomentovat