neděle 11. června 2017

SKRYJSKÁ JEZÍRKA

Slunečný sobotní den nás vylákal do přírody - do míst, kde každý krok je doprovázen zurčícím Zbirožským potokem. 

Příjemnou procházkou jsme došli až ke sklaní průrvě potoka, za kterou se naskýtá nádherný pohled: mezi skalami přepadá voda v podobě maličkého vodopádu a vytváří přírodně vytvořené jezírko rozprostírající se mezi skalami. Následuje dolní jezírko, které se přirozeně vytvořilo mezi stromy.

Přírodní rezervace Jezírka je součástí chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Okolí jezírek je domovem pro rozmanitou faunu i flóru. Hnízdí zde několik druhů drobných pěvců, na každé květince najdete barevného broučka, nad potokem poletují vážky - obzvláště zajímavá je vážka s kobaltově modrými křidélky, které je možno najít i mezi kamínky i potůčku. Pod kameny v potoce nalezneme nymfy jepic, vážek, motýlic i chrostíků. Ve vodě žijí i vzácní plži, které jsme však neviděli. 

Flóra zde je opravdu pestrá a celá rezervace připomíná "prales" - vše si tu roste tak, jak chce. Vyvrácené stromy zůstávají v přírodě i nadále a tvoří mosty přes potok - pro moje kluky velmi zajímavá přírodní "atrakce". Jmenovat druhy stromů a roslin není podstatné - tu krásu zde je potřeba vidět a prožít. Stromy tu jsou silné, živé a šťastné - energii z nich cítíte s každým nádechem. 

Jak se dostat ke Skryjským jezírkům:

Nám nejlépe vyhovuje cesta od Slapu / u podmokelské hájovny /, zde je menší parkoviště a cesta k samotným jezírkům je odtud asi 1 km / jde se po modré značce /. 


Naše výprava 
Sobota, 10.6.2017

Dobrodružství začíná hnedka po vstupu do rezervace - přes řeku přecházíme po dřevěném můstku, za kterým se naskýtá pohled na stavby z kamenů, které zde děti i dospělí postavili. Křišťálová voda zurčícího potůčku je balzámem pro nohy - voda je studenější, o to více však pro nohy posilující. Pokračujeme cestičkou, přes kterou je částečně vyvrácen strom - zastávka na desítky minut, kdy Tobíček nacvičuje lezení, odpočinek a zavěšení v podobě lenochoda. Často odbočujeme z cesty a vrháme se do potoka, vylézáme na velké mechem porostlé kameny, kocháme se tou krásou. Já se často zastavuji u květin, syn zase sleduje hmyz a také drobné rybky, které se vyhřívají na slunném břehu v mělčině potoka. Když dorazíme k jezírkům - krása ... Hnedka sundaváme boty a hurá do vody - je sucho, vody je málo, ale na osvěžení stačí.
Cestou zpátky si uděláme kratičký piknik u místní hájenky - spíše dřevěné boudy, s přilehlou loukou. Je tu příjemně, stín nám dělají místní stromy, profukuje příjemný větřík ... balada. 
Cestou domů jsme se stavěli v místní "kozí farmě Skryje" - mají tam krom jiných i africké kozičky. Nakoupili jsme výborné sýry - doporučuji kozí sýr s plísní - opravdu lahodný.

Přejeme krásný výlet, Šárka + Tobíček + Slávek

Přiložené fotografie jsou autorské, prosím bez souhlasu nekopírujte, nerozšiřujte.




























Žádné komentáře:

Okomentovat